vineri, 26 octombrie 2012

Eliberarea de Tiparele Emotionale



V-ati simtit vreodata „manipulati” de emotiile Dvs. ?
Este schimbarea unei stari emotionale dificila ?
Ati fost vreodata atras intr-o „vortex” emotional de catre cei din jurul Dvs.?
V-ati gasit in mod repetat, raspunzand cu aceeasi moneda ( sens negativ ) in ciuda intentiilor bune avute?
Simtiti ca emotiile negative par a fi peste putinta Dvs. de a le controla?
Emotiile sunt asemenea valurilor unui ocean. Au flux si un reflux. Ele sunt puternice si ne determina sa intram in actiune. Cei mai multi dintre noi, suntem constienti de fateta negativa a unor emotii, dar rareori cunoastem partea lor pozitiva ori alte fatete. De ex., cu totii ne-am confruntat cu  furia, dar oare am experimentat si opusul ei, fateta pozitiva? Si cum am ajuns acolo? Mai ales in situatia in care ne-am impotmolit in furie. De obicei, exprimarea unei emotii negative este dureroasa; in consecinta ne protejam. Una din cele mai obisnuite modalitati de a ne proteja este sa ignoram, sa reprimam sau sa inabusim emotia negativa. Ce se intampla cand inabusim emotiile negative ? Ele sunt retinute in corp si pot produce durere fizica sau psihica.
Emotiile au o dubla polaritate: pozitiva si negativa. Noi trebuie sa fim capabili sa accesam ambele fatete ale emotiilor noastre. A evita anumite situatii, poate cauza suferita emotionala, limitari ale experientelor in viata noastra.
                                      / Fateta Pozitiva  » Stare de bine
                  Eliberare
                                     \ Fateta Negativa  » Stare proasta
                /
EMOTIE
                \                   
                                    / Redirectionare » Canalizare spre o activitate
                  Reprimare
                                                                                                        / Emotionala
                                 \ Inabusire » Blocaj energetic » Suferinta
                                                                                                     \ Fizica
De vreme ce reprimarea emotiilor negative are efecte adverse in corpul fizic, ce se intampla cand acestea sunt eliberate? Daca emotia eliberata a fost negativa, initial te poti simti bine, insa de cele mai multe ori exista repercursiuni.
Alternativa unei reactii negative, este a experimenta fateta pozitiva a acesteia. Aceasta pare a fi o optiune viabila. Sa luam ca exemplu furia. Cu totii stim este sa fii furios si cum este atunci cand esti „destinatarul” furiei cuiva. Acum, daca decidem sa experimentam fateta pozitiva, sau oricare alta, care ar fi aceasta? Bucuria? Fericirea? Iubirea? Pacea? Toate acestea sunt emotii pozitive! Dar care este corespondentul furiei ? Pentru a gasi fateta pozitiva a energiei numite furie, avem nevoie sa intelegem ce este, si ce a cauzat-o. Sa spunem ca ne urmarim un scop. Totul mege ca uns, pana la un moment dat cand intalnim o bariera. In aceasta situatie, avem cateva optiuni : sa sarim peste, sa sa trecem pe dedesupt, s-o inconjuram, sau sa trecem prin ea. Daca nu suntem foarte siguri pe care cale s-o apucam, vom sta sa ne gandim, sa luam o decizie, timp in care energia se acumuleaza. Cand presiunea a ajuns la un anumit nivel, o supapa va ceda. Fateta negativa a acestei energii este furia.
Furia, nu are insa totdeauna un efect negativ. Ea poate furniza un impuls pentru a schimba o situatie nesanatoasa, sau sa aduca la suprafata o problema, in asa fel incat sa-si gaseasca o rezolvare favorabila. Indiferent de situatie, furia este o explozie de energie care cere atentia noastra. Care este fateta pozitiva a unei explozii de energie ? Rasul !
Acum, ce am dori mai degraba sa experimentam, furia sau rasul ?
Dar ce se intampla cand avem multa emotie negativa in jurul unei emotii pozitive? Probabil ca veti spune ca a rade in aceasta situatie este o copilarie, sau v-ar fi greu sa radeti intr-o asemenea situatie. Pentru a rade, avem nevoie de sa eliberam emotiile.
Cand suntem in stare sa experimentam toate fatetele emotiilor, putem spuna ca suntem liberi. Stim ca putem alege sa inabusim sau sa eliberam emotia. Eliberarea emotiilor pozitive  creeaza stari placute atat pentru noi insine cat si pentru cei din jur. A inmagazina emotiile  pozitive, ne permite sa le folosim in mod creativ prin munca sau joaca, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu