duminică, 28 octombrie 2012

Cauze ale tiparelor emotionale

Un tipar emotional este un raspuns bazat pe instinctul de supravietuire. Scopul ego-ului este acela de a ne proteja. Ego-ul este asemenea unui computer care colecteaza toate informatiile din experienta noastra de viata si le stocheaza. Raspunsul cu care ego-ul ne protejeaza, este bazat pe experientele noastre din trecut, astfel ca viitorul va avea raspunsuri identice, daca nimic nu se schimba. Pe masura ce crestem si ne maturizam, este nevoie sa reactualizam ( update) programul ego-ului pentru a putea experimenta intregul nostru potential. De exemplu, in copilarie ni se interzice sa traversam singuri strada. Pe masura ce crestem, devenim mai responsabili si ne aventuram, dar nu inainte sa ne asiguram ca nu exista pericole pentru a traversa, depasind  astfel „programul setat” initial.
Ca si copii, luam decizii bazate pe abilitatile noastre. Daca crestem avand parinti care ne pedepsesc de fiecare data cand le spunem lucruri neplacute lor, vom invata repede sa nu-i suparam. Astfel, nu ne vom mai  exprima emotiile daca credem ca-i vom supara. Acest fapt va genera un tipar de supravietuire, prin a nu spune lucruri pe care persoanele din jurul nostru le-ar putea dezaproba. Pentru a fi in siguranta, ne vom controla emotiile. Din moment ce nu ne-am simtit confortabili exprimandu-ne spontan emotiile, le vom suprima si stoca sau vom gasi o alta iesire. Copii fiind, avem resurse limitate, mai cu seama cand avem „modele” care nu se descurca prea bine in acest sens. In consecinta, cei mai multi dintre noi vor cunoaste fateta negativa a unei emotii, dar putini vom cunoaste si fateta pozitiva si modul de a o accesa.
De obicei, suferinta este aceea care ne face sa cautam diferite cai de rezolvare a unor situatii. Suferinta este urmarea unor traume fizice sau psihice. Trauma apoi, genereaza un tipar emotional.
1.- Energia care se degaja in timpul unei traume, patrunde in corp, si daca nu este eliberata, se depoziteaza intr-un organ sau glanda care are o frecventa energetica asemanatoare.
2.- Amintirea traumei se depoziteaza in sistemul limbic din creier care este sediul emotiilor.
3.- Mintea noastra creeaza o convingere si o asociaza cu emotiile depozitate in sistemul limbic.
4.- Raspunsul emotional la trauma este depozitat in memoria celulara si devine un automatism ( reflex).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu