luni, 23 mai 2011

RINICHII SI VEZICA URINARA

Rinichii sunt sediul vointei si ei depoziteaza esenta vietii. La nivelul lor exista  atat propria esenta vitala, cat si cea a tuturor celorlalte organe vitale interne. Energia rinichilor reprezinta baza functiilor de reproducere ale organismului. De aceea, afectiunile de tipul sterilitatii, impotentei, oligospermei, polutiilor, sunt asociate cu activitatea rinichilor.
Medicina traditionala chineza, considera creierul „o mare de maduva produsa de rinichi”. De aceea, starea functionala a rinichilor este reflectata in activitatea cerebrala. Cand energia rinichilor slabeste, apar amnezii, ameteli, stari de epuizare.
Rinichii au un rol foarte important in eliberarea unor hormoni (eritopoietina) care stimuleaza maduva  osoasa in crearea de hematii si renina cu rol in reglarea tensiunii arteriale.
Rinichii controleaza oasele. Se spune ca rinichii stocheaza esenta vietii si produc maduva osoasa, deci sunt in mod evident raspunzatori de cresterea si dezvoltarea oaselor.
Rinichii controleza apa in organism si asigura mentinerea echilibrului intre fluidele corpului.
In medicina traditionala chineza se considera ca desi respiratia este controlata si realizata de plamani, totusi sursa respiratiei este in rinichi. Astfel gasim explicatia faptului ca afectiunile rinichilor pot duce la dispnee si alte tulburari respiratorii.
Rinichii controleaza „focul din poarta vietii” adica glandele suprarenale. Esenta rinichilor este Yin iar esenta glandelor suprarenale numite „focul din poarta vieţii” sau „focul adevarat” este Yang. Aceste doua organe se afla intr-o stransa corelatie si depind unul de celalalt. Daca energia glandelor suprarenale scade, apar simptome de aversiune fata de frig, pierderi de constienta, diaree matinala, membre reci.
Rinichii se deschid in uretra. Eliminarea urinei este controlata de rinichi, iar poarta de iesire spre exterior a rinichilor este uretra. In fiecare zi, rinichii filtreaza o cantitate egala cu aproximativ 200 litri de sange, eliminand aproape 2 litri de deseuri si apa.
Semnele genarale ale imbolnavirii rinichilor, sunt : schimbari in frecventa si cantitatea de urina eliminata, oboseala, pierderea poftei de mancare, edematierea extremitatilor, tegumentele capata o culoare intunecata, crampe musculare.
Din perspectiva medicinii traditionale chineze, rinichii au foarte multe functii, avand unul dintre cele mai importante roluri in organism. De exemplu : inmagazineaza energia, esenta responsabila pentru acvtivitatile noastre fizica si mentala; dezechilibrul acesteia poate duce la infertilitate, probleme sexuale,  probleme de dezvoltare fizica si psihica. Rinichii "gestioneaza" apa in organism; dezechilibrul acestei functii duce la edeme. In cadrul acestei functii exista de asemenea, o relaţie cu plamanii, la care nu se face referire in medicina vestica. Controlul apei in metabolism, joaca un rol in umezirea plamanilor si contribuie la functionarea lor - tusea cronica uscata poate fi semnul unui dezechilibru in sistemul renal.
Din  perspectiva medicinei traditionale chineze, urmatoarea lista de semne si simptome pot arata un dezechilibru in sistemul  renal : astm, membrele reci, spate slab, incontinenta, enurezis, tinitus, transpiratii constipaţie, insomnie, diaree, slaba dezvoltare fizica si / sau mentala, oase slabe, dinti si memorie slaba, libidoul scazut si probleme de reproducere.
Dupa cum putem vedea, rolul sistemului de renal in medicina traditionala chineza depaseste cu mult rolul definit rinichilor de medicina vestica. Sistemul de renal este rezervorul energiei noastre generale si are o influenta mare asupra dezvoltarii noastre. Aceasta incepe inca din viata intrauterina si continua sa ne influenteze pe tot parcursul vietii .
Organul pereche al rinichilor este vezica urinara, cea care depoziteaza apoi elimina urina. Rinichii reprezinta partea interioara a cuplului, iar vezica partea exterioara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu