Potrivit stiintei Ayurveda, bolile se pot imparti dupa originea lor in boli de provenienta psihologica, spirituala sau trupeasca. Se pot subamparti si dupa locul in care se manifesta ( organe). Procesul de imbolnavire poate incepe in stomac sau intestin, dar se manifesta la nivelul inimii sau al plamanilor. Procesele de imbolnavire pot aparea la distanta fata de locul de origine. Bolile se se mai pot sistematiza si in functie de factorii care le-au provocat, de umoarea dereglata.
Predispozitia catre tipuri de boli
Predispozitia catre anumite tipuri de boli este determinata de constitutia individuala ( vezi articolul de saptamana trecuta). De exemplu, oamenii cu constitutia kapha, prezinta o tendinta pronuntata catre boli kapha. Ei pot suferi frecvent accese de bronsita, congestie pulmonara, amigdalita, sinuzita.
In mod similar, oamenii cu constitutie pitta tind spre imbolnavirea vezicii biliare si a ficatului, spre hiperaciditate, tumori stomacale, gastrite si boli inflamatorii. Oamenii de tip pitta sufera de asemenea de afectiuni ale pielii, eczeme, dermatoze.
Oamenii de tip vata sufera frecvent de balonari, dureri in partea inferioara a coloanei vertebrale, artrita, sciatica, paralizii si nevralgii. Bolile vata isi au originea in intestinul gros, cele de tip pitta in intestinul subtire, iar cele de tip kapha in stomac. Cand umorile din aceste zone intra in dezechilibru, apar simptome specifice. Dereglarea echilibrului ce provoaca boala isi poate avea originea in domeniul constiintei sub forma unei componente negative a acesteia, care apoi se manifesta pe plan spiritual sub forma de manie, teama sau introvertire. Aceste emotii se transmit in final spre corp. Teama refulata produce dereglari vata, furia – un exces de pitta, iar invidia, lacomia si inchistarea accentueaza kapha. Dezechilibrul umorilor se repercuteaza asupra capacitatii naturale de aparare a organismului ( sistemul imunitar agni )si predispun corpul la imbolnaviri.
Dezechilibrul se manifesta uneori in corp intr-o prima etapa, si in cea de-a doua etapa in spirit si constiinta. Unele alimente, moduri de viata si medii cu insusiri apropiate umorilor dau rezultate complet diferite de starea naturala, individuala a organismului. Ele creeaza la inceput o dereglare a echilibrului, manifestata intai pe plan organic, iar apoi, prin dereglarea umorilor, pe plan spiritual. Dereglarile vata au ca urmare teama, depresia si nervozitatea. Un excedent de pitta in corp provoaca manie, ura si gelozie. Cand se accentueaza kapha, urmeaza cresterea dorintei de imbogatire si introvertire. Exista deci o legatura directa intre alimentatie, obiceiuri, mediu si starile emotionale.
Reducerea fluxului de umori vata-pitta-kapha are ca urmare cresterea cantitatii de toxine ( ama ) care se acumuleaza in punctele slabe. Daca un asemenea punct slab este de exemplu articulatia, boala se va manifesta prin dureri de tip reumatic.
Cum iau nastere toxinele ?
Agni – cheia spre boala sau spre sanatate
Agni este focul biologic care regleaza metabolismul. El seamana ca rol, cu pitta si poate fi privit ca o componenta a sistemului pitta din organism unde indeplineste functia de catalizator in digestie si metabolism. Pitta cuprinde energia calorica, cea care ajuta digestia. Aceasta energie calorica este agni. In fond, pitta si agni reprezinta un intreg; diferenta subtila dintre ele constand in faptul ca pitta este cuprinzatorul iar agni este cuprinsul. Agni este inrudit in mod subtil cu vata, pentru ca aerul atata focul. Agni raspunde de hranirea tesuturilor si de sistemul imunitar; el distruge microorganismele straine si toxinele din stomac din intestinul subtire si din cel gros. In felul acesta el apara flora acestor organe. De agni depind longevitatea, inteligenta, intelegerea, perceptia, capacitatea de asimilare. Agni mentine culoarea pielii si este determinant pentru sistemul enzimatic si metabolism. Cata vreme agni isi poate exercita nestingherit functiile, procesele de descompunere absortie si asimilare ale hranei se vor desfasura normal. Cand apare dezechilibrul umorilor, implicit scade si capacitatea de aparare a organismului si sistemul imunitar se deregleaza. Componentele importante ale hranei raman nedigerate, si deci neasimilate. Ele se strang in intestinul gros sub forma unor substante lipicioase, eteronege, urat mirositoare. Aceasta materie, numita ama infunda intestinul gros, apoi este supusa unor modificari chimice care la randul lor genereaza toxinele. Aceste toxine trec in sange si sistemul circulator, unde ajung sa obtureze vasele sanguine, capilarele si alte canale ale corpului. Ele se aglomereaza apoi in punctele slabe ale corpului, unde provoaca contractii, obturatii, staze si slabirea tesuturilor, reducand functia de aparare a organului respectiv. In final rezulta starea de boala a respectivului sistem care apoi poate fi diagnosticata. Radacina tuturor bolilor este ama, a carei formare are diverse cauze. De exemplu, daca se mananca alimente incompatibele unul cu altul, ele se digera incomplet si dau nastere toxinelor.
Sentimentele refulate
Toxinele pot aparea si ca urmare a unor factori emotionali. De exemplu, sentimentele de suparare si manie refulate, modifica totalmente mucoasa vezicii biliare, a canalelor biliare si a intestinului subtire si accentueaza pitta, ceea ce genereaza inflamarea peretilor stomacului si ai intestinului subtire. In mod similar teama si ingrijorarea modifica flora intertinului gros. Ca urmare, apar balonari in intestinul gros. Durerile se manifesta deseori sub forma dereglarilor la nivelul inimii si ficatului. Cunoscand efectele daunatoare ale acestor refulari, se recomanda sa se dea frau liber sentimentelor si unor necesitati ale corpului cum sunt tusea, stranutul sau flatulentele ( eliminarile de gaze ). Cu alte cuvinte, sentimentele refulate deregleaza sistemul imunitar. Ele pot provoca si alergii. Ayurveda recomanda sa se analizeze fara inhibitii sentimentele, si sa li se dea frau liber, pentru a putea disparea efectele nocive ale infranarii lor.
Atunci cand sunt refulate, sentimentele provoaca dereglari ale spiritului, care au drept urmare dereglari ale trupului. Avand in vedere ca alergiile rezulta din refularea sentimetelor, ele pot fi eradicate prin administrarea antihistaminicelor. Parazitii intestinali pot fi si ei o cauza a alergiilor. Atunci cand in intestinul gros se afla nematode sau amoebe, se poate instala o alergie la polen.
Tratamente
Potrivit invataturii Ayurveda, orice forma de tratament care nu este precedat de eliminarea toxinelor responsabile de aparitia respectivei boli, poate avea doar un efect de imbunatatire simptomatica, dar cauza principala a bolii nu va fi rezolvata si aceasta va aparea din nou, in aceeasi sau in alta forma. Exista doua forme de tratament ayurvedic ce pot fi aplicate atat pe plan corporal cat si emotional. Acestea sunt: 1.eliminarea „otravurilor” prin vomismente, purgative, irigatii, clisme etc, si 2.neutalizarea lor.
Metoda Ayurvedica de a stapani sentimentele negative, consta din observarea, provocarea acestora si eliberarea prin constientizare.
Sursa : Dr. Raza Kapoor,”Ayurveda-tratat de terapie”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu