sâmbătă, 14 mai 2011

Viata se supune Legii celor 5 elemente : apa, lemnul, focul, pamantul, metalul


Aceasta lege reprezinta baza in medicina traditionala chineza. Conform acestei teorii cele cinci elemente sunt intr-o continua miscare de producere si de distrugere reciproca.
LEGEA  CREATIEI
-apa stimuleaza si produce lemn (padurea)
-lemnul stimuleaza focul
-focul stimuleaza pamantul (cenusa)
-pamantul produce metalul (minereu)
-metalul produce apa (prin topire )
apoi ciclul se reia.

LEGEA DISTRUGERII
-apa stinge focul
-focul topeste metalul
-metalul taie lemnul
-lemnul domina pamantul
-pamantul domina apa
si ciclul se reia.
Dupa observatii de secole, chinezii au adaugat fiecarui element corespondente si analogii pe care le-au gasit in natura si la om, asa cum reiese din cele de mai sus .
Prin conceptul de sanatate, asiaticii inteleg curgerea armonioasa a energiilor prin corp, iar boala pentru ei, inseamna orice perturbare survenita in circulatia acestor energii. Sanatatea mai depinde si de rezonanta energiilor macrocosmosului universal cu microcosmosul uman. Ruperea acestor echilibre energetice va produce boala. De fapt nu exista boala, doar dezechilibre energetice.

Cauzele dezechilibrelor energetice sunt urmatoarele :
1. Energiile perverse - energii externe cum ar fi : vantul, caldura, umiditatea, focul, uscaciunea, frigul despre care am amintit in postul anterior. Tot aici intra si energiile perverse curioase ca de exemplu frigul si caldura prea mare in contrast cu anotimpul (o primavara timpurie sau o iarna cu zile neobisnuit de calduroase).
 2. Energiile psihice  -  sau stresul zilnic care dau stari afectiv-emotionale cum ar fi : bucurie, manie, spaima, tristete, griji, obsesii, etc. Fiecare stare emotionala in exces ataca un cuplu de organe si o loje ( familie ) din Legea celor cinci elemente :
- mania excesiva ataca loja de lemn (ficat si vezica biliara)
- bucuria excesiva ataca loja de foc (inima si intestinul subtire)
- grijile si obsesiile in exces ataca loja de pamant (splina-pancreas si  stomacul)
- tristetea in exces ataca loja de metal (plaman si intestin gros)
-  frica, spaima in exces ataca loja de apa (rinichi si veoica urinara).
3. Energiile alimentare - manifestate prin abuzuri sau subnutritie sau nerespectarea unei diete echilibrate.
4. Traumatisme
5. Intoxicatii
6. Relatii sexuale exagerate
7. Ereditatea
In mod traditional, diagnosticarea dezechilibrelor se face cu ajutorul privitului, ascultarii, simptomelor descrise de bolnav, palparii, pulsului, reactiei la culori.
Terapeutul foloseste cele doua cicluri de creatie si de distrugere pentru elaborarea diagnosticului si stabilirea unui tratament corect in functie de tulburarea energetica respectiva. Fenomenele de producere sau de distrugere isi gasesc corespondente in fiziologia umana privind explicatiile anumitor procese. De exemplu, pentru terapeutul traditionalist, hipertensiunea arteriala este produsa de un exces energetic in meridianul rinichiului, care se gaseste impreuna cu gustul sarat, pe coloana elementului apa. Si pentru medicina alopata aceasta afectiune, pe langa alte cauze, se datoreaza imbolnavirii rinichilor si consumului de sare in exces. Privind ciclul de distrugere, se observa ca apa stinge focul, deci afectiunile uro+genitale distrug inima si vasele( medicina traditionala chineza nu desparte aparatul genital de cel renal, ei spun ca rinichii exteriori sunt ovarele la femei si testicolele la barbati).
Cu ajutorul privitului, se pot descoperi unele modificari morfologice la nivelul unor segmente ale corpului si mai ales la nivelul fetei ( unde  exista corespondente ale fiecarui organ), iar in caz de dezechilibre, zona respectiva isi schimba culoarea si structura, dupa cum urmeaza  :
-chelie =  exces de fructe/zahar, probleme de dinamica sexuala
-piele groasa pe frunte, riduri = exces de apa, rinichi obosit
-buzunare sub ochi = rinichi obosit, exces de apa.
-al doilea buzunar sub ochi  = intestine bolnave
-nas rosu = tulburari ale inimii
-sant vertical sub nas = vitalitate, longevitate
-buza superioara umflata = stomac bolnav
-buza inferioara bolnava = intestine bolnave
-barbie umflata = rinichi bolnavi
-pometi umflati/rosii = plamani slabi sau bolnavi, insuficienta respiratorie
-despicatura pe peretele celor doua nari = tulburari de inima
Mergand pe calea ascultarii, terapeutul traditionalist interpreteza din punct de vedere energetic: vocea, respiratia, tusea, sughitul, eructatiile (ragaielile), mirosul, etc.
Cu ajutorul intrebarilor se poate afla cum a debutat boala, la ce ora, cum se hraneste individul, cum se odihneste. De mare importanta sunt si informatiile despre viata intima, unele afectiuni dand probleme de dinamica sexuala.

Sursa foto: Cararea Universului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu