joi, 26 mai 2011

Sincronizarea cu ritmul biologic natural e cheia unei zile perfecte

Lumina si caldura calauzesc organismul


Motivele pentru care anumite sisteme ale organismului uman functioneaza cel mai bine in perioade determinate de timp nu sint pe deplin cunoscute, dar cercetarile par sa indice faptul ca, in general, ritmurile biologice sint legate de doi factori externi: lumina si caldura.
“Traim intr-o lume care se roteste o data la fiecare 24 de ore, perioada in care se produc schimbari importante cu lumina si temperatura. Daca ne uitam chiar si la cele mai primitive forme de viata de pe planeta putem vedea ca au un ceas molecular - fiecare aspect al vietii este acordat fin sa faca fata variatelor nevoi din mediul care se modifica permanent”, explica profesorul Russell Foster, coautorul unei carti de stiinta, “Ritmurile vietii”.
“Organismul uman a dezvoltat un sistem care nu numai ca reactioneaza la schimbarile de lumina si temperatura, ci se si pregateste pentru ele”, a adaugat Foster. Din acest motiv, temperatura corporala scade inainte de culcare, iar inima incepe sa bata mai rar inainte de ivirea zorilor. 


Iata care este “orarul” organismului nostru :

1 - 2 : Productia de urina atinge un minim
3 - 4: Organismul intra in cel mai lent ritm (perioada in care este cel mai probabil un deces)
5 - 6: Hormonii de crestere ating un maxim
7 - 8: Migrene frecvente (pot aparea comotii cerebrale); productia de spermatozoizi atinge punctul maxim - cea mai mare probabilitate de a concepe un copil
9 - 10: Ora de virf a infarcturilor; rationamentele logice si memoria pe termen scurt ating punctul maxim
11 - 12: Puterea de concentrare este in parametri optimi
13 - 14: Productia de urina atinge punctul maxim
15 - 16: Plamanii functioneaza cel mai bine
17 - 18: Corpul este cel mai “in forma” - cel mai bun moment pentru exercitii fizice; tonus muscular, flexibilitate si alerta la maxim
19 - 20: Este perioada in care durerile de masele ating apogeul
21- 22: Scurgeri menopauzale mai probabile; sensibilitatea pielii si libidoul ating un maximum
23 - 00: Organismul este cel mai expus la alergii; cea mai probabila perioada de ovulatie
Organele noastre au urmatorul "orar" :

Orele 23 - 01 – perioada  de maxima activitate a vezicii biliare. Cei care au probleme cu acest organ, in aceasta perioada  se trezesc din somn sau nu pot adormi.

Orele 01 - 03 – Se activeaza  ficatul.  In aceasta perioada oxigenarea creierului este minima. Cei care sufera de afectiuni hepatice au un somn zbuciumat, sau chiar se trezesc intre aceaste ore. Ficatul si vezica biliara fiind organe pereche, si cei suferinzi de afectiuni biliare prezinta aceleasi simptome. In aceasta perioada nu se recomanda fumatul,  consumul de cafea, alimente grase si bauturi alcoolice.

Orele 03 - 05 – Se activeaza plamanii, deci in aceasta perioada fumatorii, astmaticii, cei raciti sau cu alte afectiuni ale aparatului respirator se trezesc din somn, sau au un somn zbuciumat, neodihnitor. Cei bolnavi sunt coplesiti de  senzatia de teama si nesiguranta.
Orele 05 - 07 – Este perioada de activitate maxima a intestinului gros, este perioada in care majoritatea oamenilor au scaune. Se recomanda evitarea stresului si grabei in aceasta perioada. Cei bolnavi cu acest organ se simt de obicei mai rau decat in cursul zilei. Se recomanda consumul de ceaiuri din plante medicinale.

Orele 07 - 09 – Incepe activitatea maxima a stomacului. Se va evita expunerea corpului la frig sau dusuri reci, este mai indicata ramanerea intr-un mediu cald. Se recomanda administrarea de vitamine.
Orele 09 - 11Splina si Pancreasul sunt la activitate maxima. Este total contraindicat consumul de alcool! Se recomanda consumul de fructe si miere de albine(singura perioada din zi cand organismul poate digera fara efort dulciurile). Se va evita efortul fizic. Din contra, disponibilitatea la efort psihic si intelectual este la maxim.

Orele 11 – 13  - Perioada de activitate maxima a inimii. In aceasta perioada nu se recomanda consumul exagerat de alimente grele. Scade nivelul de oxigenare al creierului, din aceasta cauza exista un risc marit pentru accidentare.

Orele 13 – 15 - In aceasta perioada intestinul subtire este foarte activ, scade sensibilitatea la durere a danturii, deci este perioada ideala pentru tratamentele stomatologice. Capabilitatea de a avea o activitate fizica este pe curba ascendenta.

Orele 15 -17 -  Perioada hiperactiva a vezicii urinare. In aceasta perioada se recomanda consum marit de lichide ( apa, ceaiuri ), si activitate sportiva. Organismul este capabil sa digere mai usor si alimentele mai grele, creste in continuare predispozitia pentru activitatea fizica.
Orele 17 – 19 Rinichii functioneaza la capacitate maxima, este indicat sa se evite actiunile factorilor care ii ingreuneaza activitatea ( grasimi, zahar, sare, bauturi racoritoare, conservanti alimentari, cafea, alcool, dar mai ales stresul si frigul.

Orele 19 – 21 – Activitatea maxima a pericardului si sistemului circulator. Este perioada de maxima receptivitate a simturilor, optima pentru a viziona spectacole de teatru, filme sau muzica. In aceasta perioada  toate tipurile de medicatie au eficienta maxima (atat cele administrate oral, cat si cele aplicate extern).
Orele 21 – 23 – Este perioada de activitate a meridianului Trei focare. Organismul se pregateste de odihna, deci nu se recomanda nici o activitate care l-ar putea reactiva (exercitii fizice, consum de alimente grele sau cafea, fumat ).
Material preluat partial de pe www.minte9.com

Un comentariu:

  1. O să recitesc de mai multe ori, ca să-mi dau seama cum mă poate ajuta în organizarea programului meu. Faină informaţie!

    RăspundețiȘtergere