vineri, 13 mai 2011

CAUZELE APARITIEI BOLILOR CONFORM MEDICINEI TRADITIONALE CHINEZE


Unii oameni au parte de o viata linistita si lipsita de boli, iar altii dintr-un motiv sa altul,nu au aceasta sansa. Important este sa vedem ce putem face pentru a evita boala si daca totusi acest lucru se intampla, sa gasim varianta cea mai rapida si mai putin dureroasa pentru a restabili starea de sanatate.
Dar, cunoasterea unui adevar nu determina intotdeauna si respectarea lui. Un exemplu : cati dintre oameni nu stiu ca fumatul are efecte nocive foarte puternice, in special pentru cei care sufera de anumite afectiuni ale aparatului respirator si circulator si totusi fumeaza ?
Luarea in serios a adevarurilor vietii este  decizia fiecaruia. Sa vedem care sunt :

FACTORII  EXTERNI CARE DUC LA APARITIA BOLILOR.

Exista sase factori exogeni numiti de Medicina traditionala chineza „schimbari climatice”.
Acestia sunt: vantul, frigul, arsita verii, umezeala, uscaciunea si focul. 
In mod normal acesti factori nu provoca modificari patologice in organism si sunt cunoscuti ca fiind „cele sase tipuri de energii” sau ”cele sase rele”, din mediul inconjurator. Actiunea lor poate determina aparitia bolii numai la schimbari bruste de temperatura. In momentul in care produc imbolnavirea, toti cei sase factori exogeni invadeaza corpul din exterior catre interior, prin piele, nas sau gura. Bolile provocate de acesti factori sunt strans legate de schimbarile meteo si de mediul inconjurator si de aceea mai sunt denumite si boli de sezon.
Cei sase factori patogeni exogeni pot actiona asupra organismului individual, sau combinati. De exemplu raceala obisnuita este provocata de vant si frig.
In cursul declansarii bolii, acesti factori se influenteaza reciproc,iar uneori in anumite conditii, au loc intertransformari. Astfel, frigul patogen se poate trnsforma in interiorul corpului in fierbinteala , arsita prelungita din timpul verii produce uscaciunea in corp prin consumarea Yin-ului.
Caracteristicile si actiunea patologica asupra organismului a celor sase factori exogeni sunt:
1.Vantul - forma de energie dominanta in timpul primaverii,dar poate apare in oricare alt anotimp. El invadeaza cu usurita organismul atunci cand acesta este transpirat sau in timpul somnului. Vantul este principalul factor exogen provocator de boli. In Medicina traditionala chineza se spune ca „ vantul este factorul cel mai important care conduce la boala”, pentru ca prin intermediul sau ceilalti factori pot invada organismul.Vantul este un factor patogen yang si de aceea el se caracterizeză prin aceea ca este ” dispersant, spre exterior si spre partea superioara”. Astfel el poate invada cu usurinta portiunea de sus a corpului (capul, fata si portiunea de suprafata )ducand la alterarea mecanismului de deschidere si de inchidere a porilor. Manifestarile clinice sunt dureri de cap, obstructie nazala, dureri si usturimi in gat, umflarea fetei, transpiratii si sensibilitate la vant. In natura vantul sufla in rafale si actiunea sa este caracterizata de schimbari rapide. Ca urmare, tulburarile provocate de vantul patogen sunt insotite de simptome „migratoare”, modificari de stare bruste si instalarea violenta a bolii. Astfel durerile articulare ce apar se muta „ migreaza” in corp. Un alt exemplu il constituie urticaria produsa de actiunea vantului, afectiune ce da mancarimi de piele si pustule care apar si dispar pe suprafata corpului.Una din caracteristicile principale ale vantului este starea de miscare continua,care produce uneori in corp ameteli,vertj,convulsii.Se poate ajunge chiar la tetanie si spasmul muschiului facial, cu devierea gurii si a ochiului (paralizie faciala).
2.Frigul - desi caracteristic iernii, poate apare si in alte anotimpuri. Exista multi factori care permit invadarea organismului de catre frigul patogen, de ex: imbracamintea neadecvata temperaturii mediului ambiant, stationarea in ploaie, baile pe timp geros, mentinerea corpului transpirat expus racelii.
Frigul reprezinta un factor patogen yin si ca urmare el va consuma energia yang a organismului. Astfel este tulburat mecanismul homeotermiei si apar simptome de boala caracteristice,cum ar fi : membre reci,dureri in epigastru si in regiunea abdominala insotite de senzatia de rece, scaune diareice continand resturi alimentare nedigerate, mictiuni frecvente si cantitati mari de urina. Afectiunea frigului este insotita de contractii si stagnare,
avand drept consecinte aparitia unor dezechilibre in mecanismul de deschidere – inchidere a porilor, contractarea spasmodica a tendoanelor si meridianelor, impiedicarea circulatiei normale a energiei si a sangelui. Simptomele secundare intalnite pot fi : durerea, aversiunea fata de frig, lipsa transpiratiei si posibilitati limitate de a misca membrele. 
3.Căldura verii (arsita) - este forma predominanta de energie din timpul verii si spre deosebire de ceilalti factori patogeni exogeni, ea nu apare decat in acest anotimp. Bolile pe care le provoaca sunt induse de temperaturi inalte si apar in urma expunerii excesive la soare sau stationarea pentru mai mult timp in locuri supraancalzite si cu ventilatie proasta. Arsita verii este un factor patogen de natura yang si ia nastere prin transformarea focului. Manifestarile clinice care apar in bolile provocate de acest factor sunt: febra ridicata, sete, transpiratii excesive, agitaţie, puls crescut. De obicei afecteaza capul si ochii, provocand ameteli si tulburari de vedere. Poate bloca inchiderea porilor epidermei ducand la pierderi mari de lichide prin transpiratii excesive. Astfel apare setea, limba si gura devin uscate,urina este foarte concentrata. Uneori exista simptome care denota deficitul de energie cum ar fi starea de epuizare.Vara poate fi cateodata foarte umeda si de aceea ,caldura patogena combinata cu umezeala ,aparand manifestări clinice cum ar fi greutate in cap, senzaţie de sufocare, anorexie, epuizare, febra, agitatie si sete.
4.Umezeala - reprezinta tipul de energie predominanta din timpul verii tarzii, acel interval dintre vara propriu-zisa si toamna, anotimp care in China este caracterizat de ploi abundente si caldura. In aceasta perioada a anului se poate produce cu usurinta invadarea corpului de catre umezeala patogena, prin stationare prelungita in ploaie sau in zone cetoase, prin purtarea unor haine care nu permit absorbtia transpiratiei abundente.
Umezeala se caracterizeaza prin greutate si turbiditate crescuta a unor secretii si excretii. Astfel pacientii se plang de dureri de cap cu senzatie de apasare in cap si uneori in tot corpul,inflamatia dureroasa a incheieturilor. Pe piele se pot intalni leziuni supuroase sau eczeme zemuide.Urina este tulbure, apar scaune cu mucus sau chiar sange,leucoree purulenta si cu miros intepator. Umezeala se caracterizeza prin vascozitate si stagnare. Pacientii au de obicei limba incarcata, scaunele foarte consistente si greu de evacuat, mictiunea este dificila. Afectiunile care apar tind sa se prelungeasca si sunt rebele la tratament.
Umezala este un factor patogen care tulbura yang-ul si impiedica circulatia energiei. Manifestarile clinice includ senzatia de greutate in piept,distensie abdominala, mictiuni dificile, cantitati scazute de urina, evacuare grea a scaunelor care contin mucus. Pentru ca splina prefera uscaciunea si nu doreste umezeala, se pare ca aceasta din urma afecteaza energia yang a splinei, ceea ce duce la instalarea unei senzatii de apasare in epigastru si abdomen, constipatie, reducerea cantitatii de urina, edeme.Toate acestea sunt consecinte ale tulburarilor de transformare si transport a fluidelor in corp, precum si a dispersarii lor inadecvate.
5.Uscaciunea - poate influenta starea de sanatate astfel: consuma lichidele din organism, ducand la uscarea nasului, a gurii,a gatului,la aparitia de crapaturi ale pielii, pierderea stralucirii parului,constipatii si reducerea cantitatii de urina.
Uscaciunea patogena afecteaza adesea plamanul care este organul cel mai delicat si care are functia de dispersie si umezire. Invazia se produce prin uscarea gurii si gatului. Este afectata astfel functia de dispersie si apare tusea seaca, uneori insotita de secretii care pot purta urme de sange.
6.Focul excesiv (caldura si arsita) . Adesea vara exista un exces de energie yang si ca urmare apare „focul”. El poate fi intalnit si in alte anotimpuri. Focul, caldura si arsita sunt de puteri diferite. Forma cea mai severa este desigur, focul, iar cea mai blanda este caldura. Cu toata aceasta diferenta de grad, ele au caracteristici similare.
Focul este un factor patogen de natura yang si actiunea sa este caracterizata de ardere si deplasare spre partea superioara. Manifestarile clinice includ : febra, agitatie, sete, transpiratie, ulceratii ale mucoasei bucale, dureri ale gingiilor, dureri de cap, ochi congestionati. Daca focul patogen atinge mintea apar insomnii, delir,coma. Adesea focul patogen consuma fluidele yin ale corpului. Atunci cand el arde poate provoca iesirea fortata a lichidelor spre exterior, provocand deshidratare grava. Apare dorinta de a bea lichide multe, buzele si gatul se usuca, pacientul este constipat iar urina este in cantitate foarte redusa si foarte concentrata. Focul care invadeaza organismul starneste vantul si provoaca perturbatii ale functiilor sanguine. Excesul de foc afecteaza astfel meridianul ficatului si tendoanele (conform Medicinii traditionale chineze ficatul guverneaza tendoanele, iar in legea celor cinci elemente ficatul reprezinta lemnul care este consumat de foc), starnind vantul in ficat. Manifestarile clinice constau in: febra mare, coma, convulsii, rigidizarea gatului, privire fixa. Aceste simptome sunt cunoscute ca fiind cele produse prin „arsita extrema care starneste vantul”. Atunci cand focul patogen afecteaza sangele,viteza de circulatie a acestuia creste, iar pulsul devine foarte ridicat. In formele severe sangele este scos din vase,ducand astfel la epistaxis, melena, hematurie, sangerari uterine, menoragie. Focul patogen stagnant poate descompune carnea si sangele, ceea ce duce la aparitia de furuncule, ulceraţii, abcese.
In afara de cei sase factori patogeni exogeni, in natura mai exista si alti factori epidemici, foarte toxici, infectiosi care ataca organismul, determinand instalarea brusca a unor afectiuni cu forme severe.


Sursa foto: Flickr

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu