miercuri, 13 iulie 2011

SISTEMUL ENDOCRIN - semnificatia subtila



Sistemul endocrin este de maxima importanta pentru ca regleaza functionarea tutror organelor intr-un tot unitar si armonios.
Epifiza este in legatura cu chakra a saptea – Sahasrara – si este corelata cu o stare de receptivitate fata de aspectele subtile cele mai elevate, cu starea de inspiratie divina, cu vocea interioara, cu starea de constiinta cosmica, cu aspectele cele mai intime ale gandirii, cu lumina ( pentru ca secreta melatonina care este sensibila la lumina ).
Hipofiza este in legatura cu Ajna chakra ( chakra celui de al treilea ochi) si este considerata „dirijorul”, ea controland toate celelalte glande endocrine, fiind corelata cu capacitatea de sinteza si de a uni gandurile si emotiile in mod echilibrat si armonios, stare de discernamant si vointa integrata intr-un mod superior, plin de intelepciune.
Tiroida este in legatura cu Vishuddha chakra si este corelata cu starea de echilibru intre sus si jos, intre interior si exterior, cu exprimarea justa, cu raspunsul corect fata de o situatie data. Problemele la acest nivel pot arata ca fiinta manifesta o anumita incapacitate de a exprima ceea ce simte, ca are stari de ranchiuna, resentimente pe care nu vrea sa le depaseasca si simte o stare de umilire din partea celorlalti. Cuvantul tiroida semnifica in limba greaca, poarta; prin aceasta poarta noi ne exprimam, sau daca nu ne exprimam si pastram in fiinta noastra tristetile sau resentimetele noastre, adesea apar probleme la acest nivel.
Paratiroidele sunt in legatura tot cu Vishuddha chakra si regleaza calcemia si absorb si alte oligoelemente care sunt necesare functionarii corecte a tiroidei, cum ar fi zincul si cuprul. Probleme la acest nivel declanseaza aparitia tetaniei sau spasmofiliei si apar ca urmare a unei stari de anxietate, a unei stari de suparare care a atins „structura” noastra, locul nostru in viata.
Timusul este in legatura cu Anahata chakra si este corelat cu iubirea pe care o daruim si o primim, care ne protejeaza de tot ceea ce este rau. Timusul este in legatura cu sistemul imunitar, activitatea sa fiind o adevarata protectie, de exemplu, impotriva cancerului.
Pancreasul l-am analizat in articolul despre sistemul digestiv.
Suprarenalele sunt in legatura cu chakra a doua, Swadhisthana, si sunt corelate cu capacitatea de a face fata dificultatilor, aspectelor imprevizibile ale vietii, capacitatea de a ne adapta la stres. Cand exista dezechilibre la acest nivel, fiinta va fugi din fata dificultatilor vietii, se va lasa descurajata, sau din contra va manifesta o anumita agresivitate.
Ovarele care sunt in legatura cu Muladhara chakra vor fi analizate in cadrul aparatului genital.

Sursa foto : totuledragoste.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu