marți, 24 mai 2011

Meridiane si colaterale

 

Medicina Traditionala Chineza (TCM) considera ca meridianele de acupunctura (Jing) si ramurile lor colaterale (Luo), sunt pricipalele cai conducatoare a energiei „qi” si al sangelui care circula in organism. Se spune ca in corp, energia qi este intretinuta de sange si ca aceasta energie face sangele sa circule.
Meridianele si colateralele formeaza o retea de legatura intre ele (sistemul Jing-Luo) si intre diferitele elemente interne sau externe ale corpului, echilibrand toate functiile.
Sistemul Jing-Luo cuprinde doua parti: meridianele principale si cele secundare. Meridianele reprezinta trunchiuri principale, pe o directie verticala, in timp ce cele secundare sunt ramuri colaterale transversale . 
Meridianele se impart in 2 grupe:
-meridiane principale (sau regulate) , si
-meridianele extraordinare (sau neregulate), care reprezinta cea mai semnificativa parte a sistemului Jing-Luo.
Meridianele principale in numar de 12, si sunt cunoscute sub numele de "cele 12 meridiane", iar cele secundare numite "cele 8 meridiane extraordinare”.
Ramurile colaterale leaga un meridan de altul creand astfel un sistem continuu si unitar care contribuie la caracterul holistic al Medicinii Traditionale Chineze.
Raspandite in tot corpul, meridianele principale si secundare au rol de legatura  in relatia dintre organe, viscerele cavitare si invelisul cutanat asigurand astfel un tot unitar intre diferitele parti ale corpului.
Ele reprezinta „o spirala fara sfarsit” prin care circula energia.
De-a lungul anilor, in lupta impotriva diferitelor boli, vechii chinezi au constatat ca stimularea unor zone specifice ale pielii (punctele de acupunctura ) s-a dovedit eficace in tratarea anumitor afectiuni. Aceste puncte bine stabilite sunt numite Xue (puncte). In acelasi timp s-a observat ca stimularea unei anumite serii de puncte poate actiona asupra acelorasi manifesari morbide ale unui anumit organ. Aceste puncte si functia organelor de care sunt legate, sunt plasate intr-un sistem care cu timpul a dus la fundamentarea teoriei meridianelor.
Cele 12 meridiane se intind in exterior la nivelul invelisului cutanat al membrelor, capului si truchiului, iar fiecare meridian intra in legatura cu un organ (plin, asa cum este ficatul sau rinichiul) numite Zang sau cu viscerele cavitare ("goale" - asa cum sunt intestinele, de exemplu) numite Fu.
Conform Medicinei Traditionale Chineze fata interna a membrelor si organele Zang (sau organe depozit), sunt de tipul Yin, in timp ce cele externe ale membrelor si viscerelor cavitare Fu (sau organe atelier) sunt de tip Yang.
Astfel, numele fiecarui meridian, in functie de organul sau viscerele cavitare de care este legat, este compus din:
   a)indicarea mainii sau piciorului (functie de locul prin care trece);
   b) Yin sau Yang  (chiar si gradul relativ Yin respectiv Yang ale organelor de aceesi natura intre ele, de exemplu vezica urinara este "mai Yin" decat stomacul de plida).
   c) Zang sau Fu, dupa caz.
Meridianele care trec prin podul palmei si pe partea interna a bratului sunt denumite cele 3 meridiane Yin ale mainii, in timp ce cele care trec pe dosul mainii si fata externa a bratului sunt denumite cele 3 meridiane Yang ale mainii.
La fel, meridianele care strabat fata interna a membrului inferior sunt denumite cele 3 meridiane Yin ale piciorului, iar cele 3 meridiane care trec pe partea exterioara si spate a piciorului sunt numite meridane Yang ale piciorului.
Cele 12 meridiane sunt cunoscute dupa cum urmeaza:
1. Meridianul Plamanilor Taiyin - de la mana (abv.P - romana, LU - engleza);
2. Meridianul Intestinului Gros Yangming - de la mana (abv.IG - romana, LI - engleza);
3. Meridianul Stomacului Yangming -  de la picior (abv.S - romana, ST - engleza);
4. Meridianul Splinei Taiyin Yangming - de la picior (abv.Spl - romana, SP - engleza);
5. Meridianul Inimii Shaoyin - de la mana (abv.I - romana, HE - engleza);
6. Meridianul Intestinului Subtire Tayin - de la mana (abv.IS - romana, SI - engleza);
7. Meridianul Vezicii Urinare Taiyang  - de la picior (abv.V - romana, UB sau BL - engleza);
8. Meridianul Rinichilor Shaoyin - de la picior (abv.R - romana, KI - engleza);
9. Meridianul Pericardului Jueyin - de la mana (abv.P - romana, P- engleza);
10. Meridianul Trei Focare Shaoyang - de la mana (abv.TF - romana, SJ - engleza);
11. Meridianul Vezicii Biliare Shaoyang  - de la picior (abv. VB - romana, GB - engleza);
12. Meridianul Ficatului Jueyin -  de la picior (abv.IG - romana, LI - engleza);
Studiul topografiei meridianelor si colateraleleor este important deoarece prin cunoasterea traseelor putem intelege proprietatile punctelor de acupunctura / presopunctura, zonelor pielii si ale altor formatiuni anatomice cu care acestea sunt in legatura, modul cum acestea actioneaza local sau distal daca sunt stimulate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu