joi, 19 mai 2011

METABOLISMUL FICATULUI SI VEZICII BILIARE




 Din punctul de vedere al Medicinei traditionale chineze, ficatul este considerat casa sufletului; de asemenea el controleaza fluxul de energie din organism. Ficatul depoziteaza sangele si regleaza debitul fluxului sanguin, astfel incat alimentarea cu sange sa fie optima pentru toate organele si tesuturile, pentru ca acestea sa isi poata mentine activitatea fiziologica la parametrii normali. Ca urmare, tulburarile ficatului sunt insotite de boli hemoragice.
Ficatul controleaza circulatia si distribuirea energiei vitale. In conditii normale, circulatia energiei este continua si uniforma. O disfunctie in acest rol, poate duce la depresie, insomnii, frustrare. Daca energia ficatului este blocata, apare o senzatie de apasare in corp. Daca este in exces, omul devine nelinistit, irascibil si uneori ii creste valoarea tensiunii arteriale.
Ficatul este asociat cu emotii ca: furie si frustrare. Excesul acestora poate indica si/sau favoriza dezechilibre in functionarea ficatului. Nivelul ridicat de stres va crea de asemenea un dezechilibru in functionarea ficatului. 
Ficatul guverneaza si "hraneste" tendoanele. Tendoanele, controleaza miscarile articulatiilor si mobilitatea, vitalitatea. Daca exista o disfunctie energetica a ficatului, aceasta poate duce la spasme musculare, senzatie de amoteala in membre, muschii vor fi din ce in ce mai slabiti, chiar si cele mai obisnuite activitati fizice, cum ar fi mersul pe jos, devenind o problema dificila.
Ficatul „se deschide” in ochi; ochiul fiind fereastra sa spre exterior. Vederea este buna numai atunci, cand ficatul asigura ochiului esenta vitala necesara. Foarte des starea ochilor poate sa indice anumite afectiuni ale ficatului. Deficientele de vedere se pot corecta prin stimularea ficatului .
Meridianul ficatului trece pe langa organele genitale, prin partea laterala a abdomenului inferior, apoi isi continua traiectoria ascendenta, distribuindu-si colateralele in regiunea toracica. Ca urmare, afectiunile organelor aflate in vecinatatea traiectoriei acestui meridian, cum ar fi durerile testiculare, hernia, impotenta, intarirea sanilor pot sa fie asociate disfunctiei ficatului.
Ficatul controleaza secretia bilei si de aceea, este in stransa legatura cu vezica biliara. Cuplul ficat/vezica biliara, are o parte exterioara reprezentata de vezica biliara. Bolile unuia dintre aceste doua organe il afecteza si pe celalalt. Medicina traditionala chineza, considera ca, vezica biliara este legata de capacitatea de discernamant si de decizie a omului.
Urmatoarele alimente sunt nocive pentru ficat: prajeli,  grasimi, alcool, cofeina, lactate- lapte in special- si pot favoriza dezechilibre in functionarea ficatului. Alimentele benefice sunt : paine de secara sau ovaz, caju, dovlecei, fasole verde, lamai, lime, avocado.
Urmatoarea lista de simptome si semne sunt indicatoarele unui dezechilibru in functionarea ficatului: dureri de cap, iritabilitate, tinitus (zgomote in urechi), insomnie, spasme musculare, ameteli, gust amar in gura, accident vascular cerebral, varsaturi, buzele cianotice, dureri/distensie abdominale, depresie, anxietate, PMS, si probleme menstruale. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu