DIN TAINELE VIETII SI ALE UNIVERSULUI

Corpul fizic al omului
Corpul nostru, format din carne, oase, sange, diferite organe, nu este altceva decat unul din invelisurile fiintei noastre reale, invelitoarea externa a spiritului nostru,  servindu-i ca instrument de manifestare, pentru a putea observa, munci si gandi in lumea fizica, in lumea vizibila. Acest corp este format din materie fizica sub sapte stari distincte unele de altele: solida, lichida, gazoasa si patru stari de materie eterica sau radianta, de o finete din ce in ce mai mare.
   
Corpul eteric.
Cu ajutorul unui aparat foarte sensibil, cu un galvanometru, se constata ca atunci cand celulele corpului carnal sunt in activitate, cand muschii se contracta ori nervii sunt in functiune, se produc in corpul nostru curenti electrici mai mari sau mai mici, in functie de intensitatea activitatii celulelor organelor corpului carnal. Prezenta electricitatii implica prezenta materiei eterice din aer. Rezulta asadar ca toate celulele, toate asociatiile corpului nostru sunt inconjurate si patrunse de eter, reproducand astfel o copie exacta a organelor si deci a intregului corp carnal, un dublu, un al doilea corp, de natura eterica, de unde si numele de dublul eteric al corpului carnal. De fapt corpul eteric este tiparul, matrita in care este turnat corpul carnal. Cu toate ca pana acum acest eter nu a fost captat si studiat in laborator, el se poate vedea ca si orice obiect fizic (masa, scaun etc), insa nu cu vederea ochilor fizici, ci cu vederea astrala pe care unele persoane o au ca un dar de la Dumnezeu, sau o pot obtine prin anumite antrenamente. Corpul carnal si eteric constituie corpul fizic. Prin el constiinta noastra, spiritul nostru gandeste, actioneaza in lumea sau in planul fizic, in lumea supusa cercetarilor noastre, in lumea ce cade sub simturile corpului fizic.

Corpul astral
Un alt invelis ce intra in alcatuirea omului este corpul astral. El este format din sapte feluri de eteruri, mai fine decat eterul  corpului  fizic.  Aceasta finete rezulta din modul de asociere a lor, din distanta care ii desparte, din marimea lor, din miscarea lor in spaţiu, dar mai ales din viteza extraordinar de mare pe care o au particulele ce compun atomii acestei materii astrale. Spiritul omului cat traieste pe pamant, in corpul sau fizic, nu poate sa se manifeste, sa aiba perceptii auditive, vizuale, tactile etc, decat atat cat ii permite acest invelis fizic; spiritului nu-i poate veni din spatiu nici o stire, nici o manifestare care ar trece hotarul planului fizic. Spiritul sta asadar inchis in trupul fizic ca intr-o puscarie. De indata ce spiritul iese din inchisoarea trupului, el poate sa se manifeste mai liber, devine mai intelegator, mai vazator in trecut, in prezent, ba chiar si in viitor, mai puternic in actiunile lui, in vointa lui, dar si de asta data este limitat de invelisul al doilea, corpul astral. Dupa cum corpul fizic poate fi de diferite calitati sau stari de purificare, tot astfel si corpul nostru astral poate fi mai grosolan sau mai fin. De asemenea, dupa cum in corpul nostru fizic circula curenti de forta vitala, tot astfel si in invelisul astral circula in toate sensurile curenti de forta vitala veniti din spatiu si intrati fara stirea noastra in adancul corpului nostru. Aceasta forta intretine vitalitatea corpului astral.
Materia corpului astral patrunde toate celulele, toate organele corpului fizic si iese din el formand in jurul sau o zona astrala. Din cauza acestei intrepatrunderi, corpul astral - asemenea corpului eteric - reproduce forma celulelor, tesuturilor, organelor, forma intreaga a corpului carnal, adica are forma unui om, dar de materie astrala.

 Corpul mental
Invelisul care, dintre cele descrise pana acum, este si mai apropiat de interior, de spiritul omului se numeste corpul mental. El este format din materie mentala, materie cu mult mai fina, si mai eterata ca materia invelisului astral, vecina cu energia, adica in pragul materiei. Rolul acestui invelis este de a servi ca centru al inteligentei, al memoriei, al vointei. El constituie in acelasi timp si vehiculul cu care calatoreste si lucrează spiritul in planul mental al lumilor. Ca si corpul astral, si corpul mental poate sa fie format dintr-o materie mentala putin dezvoltata si neorganizata, sau prea putin organizata. In acest caz, omul are puteri mentale foarte reduse, judecata intunecata. Spiritul lucreaza la un asemenea om in planul fizic si astral prin corpul sau astral. Asa se explica, ca omul inferior, omul salbatic, este dominat in existenta lui terestra mai mult de simtul foamei, al setei, al odihnei, al cruzimii, pentru ca in viata lui pamanteasca spiritul sau se manifesta mai mult prin corpul simturilor, al pasiunilor, al geloziei, al poftelor, al fricii, al sentimentelor inferioare, intr-un cuvant prin corpul astral si mai deloc prin corpul sau mental, care nu este inca bine organizat. Materia acestui corp este asa de fina, ca nu mai este vazuta prin vederea astrala de lucizi sau clarvazatori. Cu cat omul in viata pamanteasca are o activitate cerebrala mai mare, cu cat subiectele care fac obiectul gandirii lui sunt mai abstracte, cu cat aceste ganduri sunt de un profund adevar si imbratiseaza idei de frumos, de bine, de iubire, de mila, de dreptate pentru toti, cu atat corpul sau mental se dezvolta, se organizeaza, atragand din spatiu, din planul mental particule mentale fine care zi de zi contribuie la innobilarea, la purificarea corpului sau mental.

Corpul cauzal
De cand a aparut omul pe pamant si pana azi, corpul sau mental s-a imbunatatit in calitate, s-a organizat treptat si s-a diferentiat in doua parti. Jumatatea externa a constituit mai departe sediul vointei si al inteligentei, deci ca vehicul mental, iar jumatatea interna a constituit un nou invelis spiritului, un nou corp numit corpul cauzal. I s-a dat denumirea de cauzal pentru ca in el se inscrie, in esenta sa, tot binele si tot raul pe care l-a facut omul in viata lui terestra, in el se inscrie, se aseaza ca recolta intr-un hambar tot ce a semanat pe pamant. Aceasta recolta va determina in viata lui viitoare pe pamant bucuriile si nefericirile, tot destinul lui, rolul pe care il va juca in viitoarea lui reincarnare. Viitorul sau corp mental, viitorul sau corp astral si fizic cu care va trai in viitor pe pamant vor fi astfel facute dupa cele ce au fost inscrise in corpul cauzal. Cu alte cuvinte, tot ce va intampina omul in viata viitoare terestra este inscris in corpul cauzal si isi gaseste cauzele in ceea ce a facut pe pamant in precedenta viata.
Semeni intr-o viata si culegi in alta viata !  Asadar, viata prezenta pregateste viata viitoare. Noi suntem fauritorii destinului nostru.

Corpul fizic, dupa moarte, il veti lasa aici pe pamant si veti pleca in spatiu numai cu corpul astral si spiritual. Acolo, dupa o sedere mai lunga sau mai scurta, reveniti la nastere pe pamant, pentru a invata la scoala vietii terestre. Si asa, din viata in viata, prin numeroase incarnari, prin numeroase suferinte, deveniti mai buni, mai intelepti, mai stiutori de cele din jurul vostru. Destinul vostru devine din viata in viata mai frumos, pe masura silintei voastre de a implini legile morale, legile divine.

Selectii din : Scarlat Demetrescu – „Din tainele vietii si ale Universului”.