vineri, 1 iulie 2011

PIELEA - semnificatia subtila


Pielea – este invelisul care face distinctia intre „eu” si mediul inconjurator ( sau ceilalti ). Ea ne ofera protectie de unde si zicala „ sa-ti vezi de pielea ta”. Pielea arata despre noi anumite lucruri pe care de fapt am dori sa la ascundem. Pielea este cea care este atinsa, mangaiata, ea fiind cea care exprima in diferite moduri emotiile interioare ( pe care de multe ori dorim sa le ascundem) : ne inrosim, devenim palizi sau vinetii. Pielea este invelisul nostru care ne vorbeste de dragoste si de cicatricile pe care ni le-a lasat. Ea exprima atat dorinta cat si teama. Pielea are trei functii de baza. Are o functie de protectie. Aceasta protectie este atat fizica, dar si subtila. In medicina traditionala chineza sunt descrise pe langa cele 12 meridiane principale si 12 meridiane superficiale, numite tendino-musculare (Jing Jin), care realizeaza un fel de ecran de protectie impotriva energiilor externe patogene. Evident este ca orice rana sau cicatrice serioasa pe care o avem la nivelul pielii, modifica circulatia energiilor subtile prin aceste meridiane, in mod special in zona respectiva, si ne face mult mai vulnerabili fata de energiile perverse (patogene). Pielea mai are o functie de receptivitate, contactul cu lumea realizandu-se si prin intermediul pielii, al simtului tactil. Simtul tactil este simtul cel mai arhaic, tot ceea ce este viu se bucura de acest simt. Copilul prin intermediul sintului tactil cunoaste lumea si relationeaza cu ea. Pielea mai are functie de eliminare de apa, toxine ( prin intermediul transpiratiei ), completand eliminareape cale renala. In acupunctura si in homeopatie se vorbeste adesea de o exteriorizare a bolii in momentul cand dupa inceperea unui tratament, apare o eruptie cutanata, faza care este considerata ca u  prim pas spre vindecare. De exemplu, sunt cunoscute nenumarate cazuri cand in anumite faze de tratament ale astmului apare o eczema. Prin intermediul pielii noi „aratam” realitatea noastra interioara; totul sfarseste prin a se vedea la nivelul pielii: dorintele, rusinea, ranile interioare, supararile, etc. De aici si expresia „ a ne simti bine in propria piele”. Acneea la adolescenti arata tocmai aceasta neputinta de a se iubi asa cum sunt, tentinta de desfigurare, refuz al propriei imagini. Problemele pielii subliniaza teama individului de a se exprima total, de a fi el insusi, de a se deschide complet.

2 comentarii:

  1. Imi place ce am aflat despre pielea mea :)... Acneea, totusi e o rezultanta a dezechilibrelor hormonale, inerenta oricarui adolescent... indiferent de tip, caracter,personalitate, nu?
    Dar negii, ei exprima ceva anume, mai ales atunci cand apar pe neasteptate, o puzderie?

    Multumesc pt toate aceste informatii

    RăspundețiȘtergere
  2. Desigur ca daca privesti din punct de vedere chimic, acneea poate fi corelata cu un dezechilibru hormonal in perioada adolescentei si nu numai. Aici insa, problema este puna strict din perspectiva cauzelor subtile. Cat despre negi, din cate stiu eu,ei sunt mici exteriorizari ale maniei si uneori chiar ale urii,credinta individului ca acesta are o viata grea.Negii mai pot fi si un indiciu ca gasim un aspect interior al vietii noastre urat, iar aceasta ne face sa ne simtim vinovati si se na "condamnam" din aceasta cauza.

    RăspundețiȘtergere