Din punct de vedere subtil, fiinta umana este structurata pe 7 nivele de vibratie, asemeni Macrocosmosului. In fiinta umana, rezonanta cu cele sapte game de vibratii fundamentale se realizeaza cu ajutorul unor sisteme complexe de „ receptie - emisie” numite si centrii de forta sau „chakre”.
Cei sapte centrii de forta sunt : 1. centrul radacina – Muladhara chakra, 2.centrul sacral – Swadistana chakra, 3.centrul plexului solar – Manipura chakra, 4.centrul inimii – Anahata chakra, 5.centrul gatului – Vishudda chakra, 6.centrul fruntii – Ajna chakra ( sau cel de-al treilea ochi ), 7.centrul coroanei – Sahasrara chakra ( sau lotusul cu o mie de petale )
Pe langa acesti sapte centrii principali mai exista si un numar mare de centrii secundari. Cei sapte centrii principali se gasesc situati de-a lungul unei axe verticale centrale ( Susumnanadi ) ei avand rolul de a prelua energia, de a o transforma in frecvente de energie necesare corpului uman pentru intretinere si dezvoltare, si sa o transmita mai departe , prin canale ( meridiane ).
Toti acesti centrii au un rol bine definit in mentinerea echilibrului energetic al fiintei, atat la nivel fizic, cat si la nivel psihic, mental si spiritual, fiecare dintre acesti centri actionand specific asupra unor parti, organe si glande din corp. Toate cele sapte chakre sunt angajate intr-o cat mai buna cooperare si armonie pentru mentinerea „ in forma” atat a corpului fizic, cat si a corpurilor subtile (energetic, psihic, mental si cauzal ). Sub influienta directa a chakrelor, anumite sisteme, organe si glande corespunzatoare lor, au capacitatea de a functiona corect sau de a produce secretii interne normale, mentinand homeostazia.
In functie de amploarea starii de rezonanta cu un anumit plan sau nivel de vibratie din Macrocosmos, centrul de forta corespondent devine predominant activ in acea fiinta. Ca urmare a influientei preponderente exercitate atunci de acel centru de forta, fiinta umana va prezenta in existenta sa si in comportamnetul sau toate caracteristicele determinate de manifestarea preponderenta a sistemelor, organelor, si glandelor corespunzatoare respectivei chakre. Asadar, centrul de forta predominant va determina aparitia unor caracteristici fizice, comportamentale, psihice, mentale specifice. In afara centrului de forta predominant, fiinta mai poate avea treziti, intr-o masura mai mica sau mai mare si alti centrii de forta. Numarul centrilor de forta treziti in fiinta noastra vor determina „bogatia” noastra launtrica, vom fi fiinte din ce in ce mai complexe, mai armonioase si mai constiente spiritual. In mod obisnuit la fiintele care nu au o practica spirituala intensa exista o dizarmonie pe primele trei chakre , iar in anumite momente mai speciale si pe cel de-al patrulea. Cel de-al cincilea centru de forta il regasim dinamizat intr-o anumita masura mai ales in cazul celor care se ocupa de arta sau au activitati creatoare legate de ceea ce e frumos si rafinat. Ultimii doi centri de forta sunt dinamizati intens doar la fiintele care au atins o anumita stare de intelepciune. In mod ideal, fiinta umana ar trebui sa urmareasca trezirea ( energizarea), constientizarea si controlul energiei in mod armonios la nivelul tuturor celor sapte centrii de forta, aceasta conducand in plan fizic la o stare de sanatate exemplara, iar in plan subtil la o stare de trezire spirituala. O tulburare de orice natura ( emotionala, mentala sau fizica ) la nivelul oricarui centru de forta va genera o afectiune de un anumit tip, specifica centrului de forta respectiv. Majoritatea bolilor sunt rezultatul unei combinatii de dizarmonii la nivelul mai multor centrii de forta.
In urmatoarele postari vor fi descrise rolurile indeplinite de fiecare centru in parte, partile de corp pe care le influienteaza fiecare, calitatile pe care le dobandeste omul prin echilibrarea/armonizarea fiecarei chakre, problemele determinate de perturbarile energetice la fiecare nivel, dar si afectiunile provocate de persistenta acestor perturbari. Sper ca veti gasi interesante informatiile care vor veni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu