joi, 5 iulie 2012

15 alimente care cresc rapid imunitatea organismului




Stresul, diferite boli cronice, o alimentatie deficitara, insomnia - sunt doar cateva dintre cauzele scaderii imunitatii organismului. Aceasta se traduce printr-o stare precara de sanatate, cand se reduce dramatic capacitatea de aparare impotriva agentilor infectiosi (virusuri, bacterii sau paraziti) sau a proliferarii celulelor canceroase. Pe langa mecanismele naturale de aparare ale organismului - protectia data de piele si mucoase, aciditate gastrica sau lacrimi, specialistii in imunologie, citati de webmd.com, au realizat o lista cu 15 alimente capabile sa creasca rapid imunitatea organismului:
1.Afinele – Considerate un remediu din folclor, afinele si-au dovedit in timp eficacitatea sporita in blocarea agentilor patogeni care ataca sistemul imunitar. De asemenea, potrivit mai multor studii de specialitate, afinele sunt un real ajutor pentru organism in perioadele de convalescenta in urma racelilor si a gripei. Una dintre explicatii consta in continutul bogat in antioxidanti al afinelor, care sporesc capacitatea de a lupta cu diferite stari inflamatorii.
2. Ciupercile - Datorita continutul extrem de bogat in selenium si antioxidanti, ciupercile sunt un redutabil dusman al racelii, consumul lor avand efecte antivirale, antibacteriene si antitumorale. Totodata, nivelul crescut de vitamina B joaca un rol esential in pastrarea imunitatii la cote maxime.
3. Fructele de acai - Supranumit "fructul-minune", impreuna cu afinele, boabele de acai au un continut ridicat de antocianine. Potrivit specialistilor, fructele de acai au proprietati terapeutice excepţionale, ajutand organismul sa lupte impotriva bolilor si a procesului de imbatranire. De asemenea, acest tip de fructe de culoare mov, care cresc doar in palmierii din padurea amazoniana, sunt renumite si ca un dusman de temut al kilogramelor in plus. Fructele de Acai conţin din belsug fibre, vitaminele B1, B2, B3, vitamina C, vitamina E, Omega 3, Omega 6 si Omega 9, calciu si potasiu.
4. Stridiile - Datorita continutului bogat de zinc, stridiile sunt preferate atat pentru proprietatile sale afrodisiace, dar mai ales pentru cele de crestere a imunitatii. Si asta pentru ca, potrivit studiilor, nivelurile scazute de zinc din organism sunt asociate adesea cu infertilitatea. Totodata, zincul are efecte antivirale, ajutand si la vindecarea rapida a ranilor.
5. Pepenele - Avand un efect hidratant si reconfortant, pepenele contine si o enzima antioxidanta puternica, glutation, denumita "proteina vietii", care stimuleaza sistemul imunitar. Numeroasele sale proprietati terapeutice il recomanda pentru inhibarea absorbtiei si eliminarea din organism a metalelor grele, a fumului de tigara, a colorantilor alimentari si a altor substante toxice, inclusiv a celor din anumite medicamente. De asemenea, protejeaza organismul impotriva efectului radiatiilor ultraviolete, detoxifica sistemul limfatic si este cel mai bun antioxidant intracelular, cu rol major in patogenia astmului, bronsitei cronice, emfizemului, fibrozei chistice, autismului, deficitului de atentie si hiperactivitate, bolii Parkinson, maladiei Alzheimer, sclerozei multiple, schizofreniei, bolii Crohn, infectiei cu Helicobacter pylori, enterocolitei, pancreatitei etc.
6. Varza - Un aliment ieftin si usor accesibil indiferent de anotimp, varza este recomandata de majoritatea dieticienilor datorita proprietatilor sale nutritionale (este o leguma hipocalorica - in jur de 25 de calorii la 100 de grame), dar si de specialistii in imunologie, pentru continutul bogat in antioxidanti, vitaminele A, C si E si in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor.
7. Migdalele - Un pumn de migdale poate elibera sistemul imunitar de stress dupa o zi intreaga. Se recomanda un consum de un sfert de cana zilnic pentru o doza sanatoasa de vitamina E si B.
8. Grapefruit - Considerat mai sanatos decat portocala, ananasul sau marul, acest fruct este o sursa maxima de vitamina C.
9. Boabele de grau - Recomandate pentru diverse afectiuni, de la dureri de spate, tulburari hormonale pana la stari de agitatie, boabele de grau sunt bogate in fibre, proteine si nutrienti (zinc, antioxidanti, vitamina B) si constituie un remediu eficace al bolilor infectioase.
10. Iaurtul - Considerat alimentul perfect pentru diete, iaurtul previne aparitia racelilor prin stimularea sistemului imunitar si refacerea florei intestinale. Unii cercetatori sustin ca exista o legatura directa intre deficitul de vitamina D (care se gaseste din abundenta in iaurt) si riscul crescut pentru gripa si raceli de sezon. Consumat in fiecare dimineata, un pahar cu iaurt intareste imunitatea, previne constipatia si sindromul de colon iritabil, favorizeaza scaderea nivelului de colesterol si controlarea glicemiei.
11. Usturoiul - Cultivat inca din antichitate, usturoiul este unul dintre cele mai recomandate alimente impotriva racelii, datorita proprietatilor sale curative si antiseptice, avand un continut bogat in antioxidanti. Fiind utilizat in special la condimentarea sau aromatizarea unui mare numar de preparate culinare, usturoiul are un rol mineralizant si contine o serie de elemente nutritive: fosfor, calciu, potasiu, sodiu, mangan, cupru, sulf, fier, vitaminele B, C si E. Cercetarile au scos in evidenta faptul ca fitoncidele aflate in usturoi distrug unii agenti patogeni, cum ar fi cei care produc febra tifoida, difteria sau holera.
12. Spanacul - Originar din Afganistan si Turcia, spanacul a devenit extrem de popular prin intermediul unui personaj de desene animate, Popeye Marinarul si si-a dovedit popularitatea prin intermediul proprietatilor sale terapeutice exceptionale. Recomandat in special persoanelor aflate in convalescenta, copiilor, persoanelor in varsta sau femeilor insarcinate, acest aliment este o sursa naturala de acid folic (care ajută la regenerarea celulara si "repararea" ADN-ului) si contine antioxidanti, fier, magneziu, vitamina C si B12 si potasiu, cu efecte benefice in caz de anemie, curata foarte bine tubul digestiv, regleaza tensiunea arteriala, scade nivelul colesterolului, previne cancerul, revitalizeaza organismul si, desigur, intareste sistemul imunitar.
13. Ceaiul - Verde sau negru? Indiferent de optiune, ambele tipuri de ceai contin polifenoli si flavonoide, doua tipuri de antioxidanti care distrug radicalii liberi ce ataca celulele, avand o incontestabila actiune antibacteriana si antivirala. Potrivit statisticilor, in intreaga lume se beau zilnic aproximativ 18-20 de miliarde de cesti de ceai.
14. Cartofii dulci - La fel ca si morcovii, cartofii dulci contin betacaroten (ajuta la prevenirea cancerului, a bolilor de inima, a astmului si reumatismului), dar si vitaminele B6, A si C sau carbohidrati, fier, magneziu si potasiu, care ajuta la cresterea imunitatii si la intarzierea procesului de imbatranire.
15. Broccoli - Cunoscuta inca din timpul Imperiului Roman, broccoli este o leguma inrudita cu varza si este o sursa excelenta de vitamina A, C, B2, acid folic potasiu, selenium, fier si calciu, cu efecte deosebite antioxidante si anticancerigene (in momentul taierii, mestecarii sau digerarii, se elibereaza un compus cu sulf - sinigrina - cu rol in inhibarea inmultirii celulelor tumorale).
 Sursa : Internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu