luni, 18 aprilie 2011

Principii fundamentale in medicina traditionala chineza





Inteleptii chinezi, care au pus bazele medicinii traditionale chineze, plecand de la observarea si intelegerea naturii, vorbesc de doua principii fundamentale :
1 „Principiul energetic”, cel care spune ca "Totul este energie", adica toate fenomenele si manifestarile din Univers sunt forme de energie, de la cele mai subtile pana la cele mai condensate, toate au la baza o energie fundamentala, Primordiala.
 2."Principiul dualitatii” sau „Principiul Yin-Yang”, adica toate fenomenele si manifestarile din Univers sunt rezultatul imbinarii a doua energii opuse si complementare care sunt energiile Yin, feminine, lunare, si energiile Yang, masculine, solare. Deci toate fenomenele de la cele cosmice, naturale, sociale, individuale, sunt rezultatul interactiunii celor doua tipuri de energii Yin si Yang, pe care le regasim impreuna in orice este creat, dar existand intotdeauna o preponderenta de energieYin sau de energie Yang. In tabelul de mai jos, vedem corelatiile celor doua tipuri de energie :

 

Energia Yin este corelata cu:
Energia Yang este corelata cu :
Frig
Cald
Intuneric
Lumina
Profund
Superficial
Interior
Exterior
Descendent
Ascendent
Dens
Difuz
Noapte
Ziua
Feminin
Masculin
Numere pare
Numere impare
Receptivitate
Emisivitate
Pasivitate
Activitate
Stanga
Dreapta
Spatiu
Timp
Material
Imaterial
Condensare
Expansiune
Apa
Foc
Pamant
Cer
Luna
Soarele
Aceasta lista poate continua cu fenomene naturale, stari launtrice, alimente ( in curand va aparea aceasta lista pe blog ) plante, boli, etc, pe care le putem clasifica in preponderent Yin sau preponderent Yang. Aceste doua fenomene, Yin si Yang, pot fi definite ca forme: opuse, complementare, care creeaza un tot, neexistand independent unul fara celalalt - nimic nu este numai Yin sau numai Yang; in anumite conditii, Yang-ul se transforma in  Yin, si invers Yin-ul se poate transforma in Yang, ele exista intr-un permanent echilibru dinamic, astfel, in mod natural cand unul diminueaza celalat creste si viceversa. Privind lucrurile din aceasta perspectiva, starea de sanatate este definita ca starea in care Yin-ul si Yang-ul sunt in echilibru, iar boala este definita ca o stare de dezechilibru. In functie de simtomele bolii, avem boli preponderent Yin si altele preponderent Yang. Exemplificarea in tabelul de mai jos:
YIN
                              YANG     
Boala cronica
Boala acuta
Aparitie progresiva
Aparitie brusca
Evolutie lenta
Evolutie rapida
Stare de frig
Stare de caldura
Bolnavul are membrele si corpul reci
Bolnavul are membrele si corpul calde
Fata palida
Fata rosie si congestiva
Stare de apatie
Stare de agitatie
Hipersomnie
Insomnii
Absenta setei
Sete
Prefera bauturile calde
Prefera bauturile reci
Este astenic, apatic
Se misca mult
Bolnavul este tacut
Vorbeste mult
Respiratie slaba, fara forta
Respiratie puternica

Sursa : Dr.A.Meyer - Bolile ne invata unde gresim

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu