miercuri, 23 martie 2011

Postul si purificarea

Imi imaginez ca cei care cititi aceste randuri, in marea majoritate sunteti crestini. Ca mine, de altfel.  Ne aflam deci, in aceasta perioada in postul mare, postul sfintelor sarbatori de Paste.
Postul Pastelui este, in principal o perioada  de abstinenta alimentara si sexuala. Dar de cand se tine acest Post? Inca din secolul IV, a inceput constituirea Postului ca perioada a pocaintei,a reinnoirii, si a abstinentei alimentare.
In Evul Mediu persoanele care nu respectau Postul Pastelui erau pedepsite sever, acestea putand fi condamnate la moarte!
In timpul Postului Pastelui, Biserica ne invita sa ne pregatim pentru marea sarbatoare care va comemora Invierea lui Iisus Christos venit sa-i elibereze pe toti oamenii de greutatea obstacolelor si sa le propovaduiasca iubirea.
Dar, postul nu este doar o perioada de sacrificiu si de pocainta, este inainte de toate o invitatie pentru a ne concentra asupra esentalului, o asteptare si pregatire pentru intampinarea lui Iisus Christos. In mod deliberat nu voi intra mai mult in viata lui Iisus, voi spune doar ca Iisus a fost unul dintre aceia – daca nu chiar singurul - care s-au apropiat cel mai mult de  intelegerea perfecta a mecanismelor Universului. Gandirea lui Iisus isi are originea traditionala in iudaism si se apropie de filozofia Extremului Orient antic. Majoritatea metodelor de vindecare utilizate de Iisus si de discipolii sai erau identice cu cele din Extremul Orient antic.
Purificarea insa, este unul din primii pasi pe care ii facem daca vrem sa pasim pe calea spirituala. Purificarea este foarte importanta si poate fi realizata atat prin intermediul energiilor subtile, pure ale pamantului, cat si prin acelea ale apei, prin respectarea stricta a anumitor cerinte legate de ingerarea zilnica a unei hrane pure. Desigur ca este foarte importanta curatirea exterioara a corpului care face sa dispara in mod natural starea de slabiciune fizica, deprimarea, apatia, inlaturand astfel si anumite boli.  Dar mai importanta, chiar esentiala este curatirea interioara de toate gandurile rele prin eliminarea sistematica a gandurilor si ideilor negative. Purificarea mentalului va accelera evolutia fiintei, pentru ca un mental cu adevarat pur poate determina la randul sau purificarea rapida a tuturor celorlalte structuri invizibile ale fiintei.
Cum obtinem purificarea interioara ? Exista asa numitele „asana”  ( posturi )  si „pranayama” ( stiinta respiratiei ). Practicarea corecta si sistematica a asanelor tonifica corpul si indeparteaza treptat toxinele si impuritatile din organism iar pranayama practicata regulat, curata si intareste plamanii, oxigeneaza sangele, creierul si purifica sistemul nervos. In fine, dar nu in cele din urma, meditatia este o cale esentiala de purificare interioara prin eliminarea tuturor gandurilor si a agitatiei mentale. Adevadara meditatie incepe acolo unde se termina concentrarea, cand atingem "starea de martor".Este considerata mai importanta decat curatirea corpului fizic, curatirea mintii de emotiile negative care o tulbura, de gandurile josnice, impure. Emotiile negative sunt ura, lacomia, gelozia, rautatea, invidia, mania, munciuna, orgoliul,pasiune.
Ar trebui sa postim, sa ne purificam si ne rugam pentru noi, pentru linistea noastra, pentru impacarea cu noi si cu ceilalti, pentru odihna mintii noastre, atat de stresata de munca de zi cu zi si de grija zilei de maine. 
Sa nu postim ca sa tinem o cura de slabire a corpului, ci  sa postim ca sa tinem o cura de slabire a patimilor din noi, unele mistuitoare, altele nebanuite. Daca ne vom rezuma la a spala oalele si covoarele, ferestrele si perdelele, fara a ne curata de patimi, si ignoranta, ne-am ostenit degeaba.

3 comentarii:

  1. Wow' ultima parte a esseului mi-a placut foarte mult!

    Sa nu uitam nici postul sufletesc. Degeaba ma abtin de mancare, sex, etc (placerea fizica) daca nu pot sa ma abtin de ganduri "necurate".
    Ce sens are postul daca am ganduri rele despre oamenii care ma inconjoara, daca si in timpul postului ma gandesc cum sa fac mi multi bani, daca nici in timpul postului nu pot sa ma abtin de la vorbe urate, ne adevarate,etc.
    Mai important este ca sufleteste sa te poti pregati de Sarbotoarea Invieri decat fizic, sigur si acesta de urma este important.
    Postul trebuie sa fie ceva pe care fac din respect, de buna voie si nu pentru ca religia sau alte reguli ma obliga. Apoi cand postul a trecut iarasi am voie sa fac orice.


    Inca ceva: postul o gasim si in vechiul testament inca din perioada exodului din Egipt(chiar si mai devreme).Precizarea o fac cu buna intentie :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Arpad pentru comentariu ;imi da un sentiment placut faptul ca in sfarsit cineva isi spune parerea cu privire la postarile mele si vad reactia la cele scrise de mine.Iti respect cunostintele bogate legate de religie, asa ca fac cuvenita rectificare si eu. O zi si un week end placut va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai am o doar o mica adaugare de facut la ceea ce spuneai,si anume,ca dupa ce a trecut postul chiar daca ai voie sa faci orice,e bine sa fii totusi "cu masura"; orice lucru, atitudine,gand pozitiv, e bun dar cu masura... :))

    RăspundețiȘtergere