marți, 9 august 2011

Emotiile si starea de sanatate

  
Emotiile sunt declansate de contactul senzorial cu lumea exterioara, contact mijlocit de cele cinci simturi. Ca urmare a faptului ca oamenii intra in relatii interpersonale si cu lumea inconjuratoare prin intermediul celor cinci organe senzoriale, ei se afla continuu intr-o stare de raspuns emotional. Pe langa cele cinci simturi fizice, chinezii si alte civilizatii orientale considera mentalul temporal ca fiind un al saselea simt, si de aceea fanteziile, visele si alte imagini autofabricate functioneaza similar stimulilor externi, provocand raspunsuri emotionale. La fel ca toate formele de energie umana, emotiile exercita efecte fiziologice profunde asupra organelor interne, asupra glandelor si altor tesaturi spre care se indreapta prin canalele energetice.
Fiecare emotie pe care o dezvoltam declanseaza reactii fiziologice in organism, ca de pilda secretia diversilor hormoni, eliberarea neurotransmitatorilor in creier si in sistemul nervos, modificari ale pulsului si ale presiunii sangvine, accelerarea respiratiei si stimularea sau supresia digestiei si peristaltismului. Daca un raspuns emotional devine extrem sau exploziv, si daca se prelungeste sau se repeta frecvent, el cauzeaza o serie de reactii fiziologice severe care pot leza serios organele asociate si pot scoate din echilibru intregul sistem energetic uman. Atunci cand se intampla asa ceva, scutul radiant de energie protectoare este  afectat, rezistenta si imunitatea scad, iar emotiile agresive devin cauze interne majore de boala, degenerare si slabiciune.
Accesele de manie, spre exemplu, lezeaza ficatul; dupa un timp, energia emotionala eliberata in urma acestor accese inhiba functia hepatica, inhibare ce se soldeaza cu simptome ca iritabilitate si nervozitate. Aceasta stare predispune mai departe la alte accese de manie, lezand astfel si mai puternic ficatul si stabilind un cerc vicios psihofiziologic ce duce la cele din urma la boala si debilitate. Un alt exemplu este schizofrenia si violenta cronica, o tulburare emotionala pe care de decenii psihiatrii incearca sa o trateze fara nici un succes terapeutic.
Cea mai periculoasa consecinta fiziologica produsa de cele sapte emotii este afectarea sistemului imunitar, afectare ce vulnerabilizeaza organismul in fata infectiilor oportuniste si a bolilor degenerative, multe dintre ele fatale. Este un fapt bine cunoscut in medicina occidentala ca o persoana ce se lasa indelung prada durerii provocate de moartea partenerului de viata devine susceptibila de cancer, de boli cardiace si de alte afectiuni fatale.
Mania - atunci cand atinge niveluri extreme, ea poate leza energia yin a ficatului, energie care controleaza sangele, bila si alte fluide asociate. Dezechilibrul rezultat permite energiei hepatice yang sa izbucneasca precum un foc necontrolat si sa urce spre inima si craniu, producand: dureri de cap, ameteli, vedere neclara si confuzie mintala. In acest sens, adjectivul “coleric” (bilious in limba engleza) se refera deopotriva la un temperament irascibil si la o disfunctie hepatica. Accesele frecvente de manie afecteaza ficatul, fapt care mareste predispozitia spre irascibilitate, producand astfel un cerc vicios de energii emotionale distructive.
Anxietatea“anxietatea blocheaza energia si lezeaza plamanii. Ea determina congestia aparatului respirator si afecteaza respiratia”. Din moment ce plamanii guverneaza energia prin intermediul respiratiei, anxietatea blocheaza circuitul energetic prin inhibarea procesului respirator, fapt care la randul sau, scade rezistenta prin slabirea scutului de energie protectoare. Anxietatea afecteaza, de asemenea, intestinul gros – organ yang cuplat cu plamanii – putand produce astfel constipatie si colite ulcerative. In mod similar, anxietatea cronica afecteaza splina, pancreasul si stomacul, cauzand indigestia si privarea intregului organism de energia de nutritie, diminuand deci rezistenta.
Concentrarea - concentrarea excesiva afecteaza splina, pancreasul si deopotriva stomacul – organ yang asociat lor. Termenul de “concentrare” se refera la o fixatie psihica obsesiva asupra unei anumite probleme, la o preocupare mentala constanta, inclusiv orice fel de ingrijorare cronica. Ea afecteaza digestia, cauzand dureri abdominale, si scade rezistenta prin privarea corpului de energie nutritionala. De asemenea, conexiunile existente intre ingrijorarea cronica si tulburarile stomacului, precum ulcere si indigestia.
Mahnirea - perioadele lungi de mahnire extrema lezeaza inima si plamanii, afectand uneori si pericardul, impreuna cu organul sau yang corespunzator – “Triplul Incalzitor”. Ele produc dispersia rapida a rezervelor de energie vitala a corpului, diminuand astfel sever rezistenta. Oamenii sunt bine cunoscuti in medicina occidentala ca fiind foarte vulnerabili la boli grave, inclusiv, cancer.
Teama - teama excesiva afecteaza rinichii, producand scaderea energiei la acest nivel, uneori determinand pierderea controlului vezicii urinare ca organ yang cuplat.  Tratatul Clasic de Medicina Interna afirma: “Daca energia rinichilor este diminuata, individul cade usor prada fricii cronice care predispune la insuficienta renala si la lezare permanenta a rinichilor. Copiii care urineaza in pat sunt marcati frecvent de sentimente de teama, si ambele – urinarea in pat si sentimentul de teama – sunt rezultatul scaderii energiei rinichilor.
Spaima - spaima se deosebeste de teama prin natura sa adesea neasteptata care socheaza intreg organismul, alarmeaza spiritul si face ca energia sa se imprastie. Deoarece inima adaposteste spiritul, spaima afecteaza intai inima, mai ales in stadiul initial. Daca ea persista si devine teama cronica, are ca efect si lezarea rinichilor.
In general, inima este organul cel mai vulnerabil la vatamarile prin excese emotionale, pentru ca ea adaposteste spiritul si constiinta.
Cele Trei comori ale trupului din perspective medicinii traditionale chineze – energia, esenta si spiritul – au fost apreciate ca valori de pret ale vietii si pazite atent de pericole.
Astazi, “lumea civilizata”  cheltuieste miliarde de euro/dolari pe an pentru a mentine o puternica aparare nationala ca piedica impotriva atacului din exterior al unor puteri straine, dar uita complet sa aplice acelasi principiu pentru apararea preventiva a propriei  sale sanatati. Ei mananca, beau si traiesc dezordonat, fara a se gandi ca acest mod de viata loveste in propria lor sanatate. Cand se simt bolnavi, alearga la medic pentru o rezvolare rapida a situatiei, si niciodata nu-si imagineaza ca afectiunile lor sunt autoinduse.
Practica medicala occidentala a devenit din ce in ce mai fragmentata in specialitati inguste si pacientii se adreseaza “specialistilor” luand in considerare numai acea parte a corpului care prezinta simptome de boala. Acestor specialisti nu le trece insa prin minte ca simptomele pot sa apara la distanta de radacina cauzala a bolii. 
Niciodata boala nu apare din senin. Intotdeauna ea este precedata de nenumarate semnale, pe care viata ni le trimite, semnale subtile, sincronicitati, asa-zise coincidente, care sa ne faca sa intelegem ca nu suntem armoniosi, ca mergem pe o cale gresita, dar de obicei noi le ignoram, ramanand orbi fata de acesta avertizari. Daca aceasta stare persista intervine boala care este tot un semnal, dar de data aceasta mult mai clar, mai explicit, pe care nu mai putem sa-l ignoram. A "asculta" boala, ca si cum ar fi un limbaj, un semnal al organismului catre noi, pentru a intelega cauzele ei, este o modalitate de autocunoastere, de comunicare cu noi insine, in aspectele noastre cele mai intime si profunde si totodata un prim pas catre vindecare.

Sursa : Daniel Reid, "TAO Medicina Traditionala Chineza" ; Foto : tcForum

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu