duminică, 3 iulie 2011

APARATUL DIGESTIV - semnificatia subtila


La nivelul aparatului digestiv asimilam materie si apa. Vom analiza asimilarea  in plan fizic si in plan emotional. Exemplu : mama este pentru un sugar atat cea care ii ofera hrana cat si cea care ii ofera afectiune; din acest motiv si pentru adult, in mod inconstient, hrana ii ofera o stare de protectie si o stare de compensare afectiva. Sistemul digestiv evoca dificultatile noastre  de a inghiti, de a digera si de a asimila situatiile de viata in care ne aflam. Exista expresia legata de o traire nedigerata, si anume ca „i-a ramas in stomac”.
In continuare amintesc 4 functii ale sistemului digestiv :
-         Aportul de alimente si apa ce se realizeaza la nivelul buzelor, gurii, dintilor, faringelui, si esofagului
-   Transformarea alimentelor la nivelul stomacului, duodenului, ficat, vezica biliara, pancreas
-    Asimilarea alimentelor la nivelul intestinului subtire, cu ajutorul bilei si a enzimelor digestive, unde se analizeaza si se triaza ceea ce se pastreaza de ceea ce se elimina, astfel ca intestinul subtire este corelat cu capacitatea de a discerne.
-         Eliminarea care implica intestinul gros, cu ultima sa portiune, rectul si anusul, si arata dificultatea de a elimina atasamente fata de trecut, dar si frici legate de problemele materiale.
Buzele: sunt corelate cu comunicarea, dorinta, senzualitate, contact carnal, placerea de agusta viata, faptul de a te deschide sau inchide din punct de vedere afectiv. Buzele reprezinta primul contact dintre copil si mama, dintre iubiti, fiind corelate cu bucuria de a trai.
Gura: este cirelata cu capacitatea de a primi hrana si idei noi, cu bucuria de a gusta din placerile vietii si de a-ti oferi experiente incantatoare, spunand adesea ca anumite experiente ne-au lasat un gust dulce ori un gust amar.
Glandele salivare: saliva, este corelata cu o stare de protectie, afectivitate, o stare „dulce”. In lumea animala mama isi linge puiul in semn de afectiune, iar un caine isi linge stapanul tot pentru a-si demonstra iubirea ce i-o poarta. S-a observat ca saliva are proprietati bactericide, de aici si expresia „ a-si linge ranile”. Tot datorita salivei se produce la nivelul cavitatii bucale o predigerare a zaharurilor, astfel ca spunem ca glandele salivare ne ajuta sa asimilam mai bine dulceata vietii.
Limba: este un organ fonetic, fiind corelata cu limbajul, deci capacitatea de comunicare, de a fi capabili sa ne comunicam trairile, dar si un organ de simt, ea fiind cea care ne ajuta sa gustam din deliciile vietii. Ca organ fonetic, vorbim despre un limbaj delicat, bland, spunand despre cineva ca are „vorba dulce”, sau putem spune despre cineva care este agresiv verbal ca are „limba ascutita”. Tot la nivelul limbii este asimilata cea mai mare parte din energie  ( prana ) din mancare, acesta fiind motivul pentru care se spune ca este foarte important ca mancarea sa fie mestecata bine.
Dintii: sunt corelati cu trei actiuni, dorinta de a musca, ceea ce denota agresivitate, ranchiuna ( avem un dinte impotriva cuiva), etc;  cu deciziile pe care trebuie sa le luam; cu efortul pe care trebuie sa-l depunem, energia investita ( a strange din dinti). Problemele cu dintii si pierderea lor arata pierderea capacitatii de a „rumega o problema”, o pierdere energetica, adica o stare de surmenaj si devitalizare, o stare de ranchiuna impotriva cuiva, care ne macina fiinta, inclusiv dintii, exprimarea unor cuvinte pline de rautate, pierderea capacitatii de a lua decizii, stare de confuzie launtrica.
Faringele: fiind o intersectie intre caile digestive si cele respiratorii, arata adesea ca situatia in care suntem ne este greu sa o „inghitim”. Faringitele cronice sunt corelate adesea si cu tulburari intestinale (Intestinul gros), ceea ce nu face decat sa sublinieze inca o data faptul ca ne este greu sa ne debarasam, sa eliminam experientele dezagreabile.
Esofagul: este corelat cu capacitatea de a primi, sau cu o stare de revolta pasiva in fata unei situatii care ne este dificl sa o inghitim. La nivelul esofagului lucrurile nu mai pot fi controlate in mod voluntar. Ce am inghitit nu mai putem in mod voit elimina, ci doar daca vom vomita. Problemele la acest nivel pot arata o starerelativa de pasivitate fata de o anumita situatie de viata, ceva din existenta noastra care ne este greu de inghitit.
Stomacul: Stomacul reprezinta facultatea de a absorbi si de a digera experientele existentei si de a accepta cele invatate. Stomacul este corelat cu situatiile care ne sunt greu de digerat si care sunt legate cel mai adesea cu „painea cea de toate zilele”,           ( aspectele materiale ale vietii ), cu grijile cotidiene, cu capacitatea de a face compromisuri, cu starea de curaj , sau cu starea de frica. Probleme materiale  pot sa includa griji si probleme profesionale, financiare, juridice, scolare, care au toate ca punct comun o anumita incertitudine fata de viitor.
Splina: este corelata cu stari de regret, cu o stare de nostalgie, cu neimpliniri, cu griji, obsesii, idei fixe, incapacitatea de a „inmormanta trecutul” si tendinta de a trai in trecut. Splina este un „cimitir” sau „un loc de incinerare”, in care sunt distruse globulele rosii anormale. Tot astfel putem spune ca ea este asemeni unui cimitir in care ingropam toate tristetile, nostalgiile si nereusitele noastre .
Pancreasul: este cel care gestioneaza energia actiunilor noastre, cel care secreta toate enzimele digestive indispensabile asimilarii tuturor alimentelor (amilaza pentru digerarea glucidelor, lipaza pentru digerarea grasimilor, si tripsina pentru digerarea proteinelor). Pancreasul secreta doi hormoni : insulina ( face ca glucoza sa patrunda in celule ) si glucagonul ( mobilizeaza rezervele de glucoza ale ficatului pentru a le trece in sange ). Din punct de vedere subtil spunem ca pancreasul are trei functii:
-         este corelat cu elementul pamant, cu hrana, cu nevoia de securitate;
-         este corelat cu  nevoia noastra de afectivitate, cu bucuria de a trai;
-  este corelat cu energia, pentru ca pancreasul este cel care gestioneaza o buna intrebuintare a energiei. Energia este „depozitata” sub forma glucozei, iar insulina este cea care regleaza aportul de glucoza pentru celula, este asemeni unui carburator pentru motorul unei masini.
Deci, pancreasul are rolul de a echilibra contributia de glucoza in sange. Daca individul consuma prea mult zahar, aceasta provoaca dezordini in organismul sau si o hipersecretie de insulina, care duce la hipoglicemie. La un moment dat vine clipa cand nu mai poate furniza suficient insulina si de aici rezulta diabetul.
Ficatul:  are rolul de a transforma tot ceea ce este absorbit de intestinul subtire, pentru ca acele elemente nutritive sa ajunga o parte imediat in circulatie, iar o alta parte ( sub forma de glicogen ) este depozitata la nivelul ficatului ( fiind un rezervor de energie ). In toate problemele ficatului ne intalnim cu o stare cronica de oboseala. Aceasta oboseala rezulta adesea dintr-o stare de frustrare si un sentiment de esec intr-un domeniu important al vietii. Aceasta stare de oboseala cronica poate conduce si la un impas in viata sexuala, omul nu mai are energie ca sa se bucure de viata sa sexuala. Tot ficatul este cel care neutralizeaza toxinele si le elimina. Ficatul transforma substantele exterioare in elemente interioare. El transforma hrana in „ a noastra” fiind corelat cu sentimentul de posesivitate si doreste sa transforme in „al sau” tot ceea ce il atrage, astfel sa-si indeplineasca toate dorintele. Aceste dorinte in exces care nu pot fi niciodata satisfacute apar din acel gol spiritual, pe care fiinta crede ca poate sa-l rezolve implinindu-si toate dorintele. Tot ficatul este cel care este corelat cu transformarea tuturor acestor dorinte materiale in aspiratie spirituala, avand ca rezultat o stare de intelepciune, de iluminare. Tot el este legat de imaginea de sine cu ajutaorul careia el poate sa realizeze o adaptare corecta la circumstantele vietii, adica sa aiba o viziune clara si chiar inteleapta. Este foarte sensibil la orice modificare a imaginii de sine, datorita unei stari de lipsa de incredere in sine, de pesimism. Este corelat si cu capacitatea de a ne adapta. La fel cum „adapteaza” hrana pentru a o transforma in „a noastra”, la fel el transforma in „ale noastre” experientele vietii si ne ajuta sa ne adaptam la ele. Prin functia sa biliara ficatul ne vorbeste de eliminarea starii de amareala, de suparare. Tot ficatul, cand functioneaza armonios, este corelat cu neutralizarea multor stari negative. Aici pot fi alchimizate unele dintre cele mai negative emotii ( manie, ura ). Cand cineva ne-a suparat foarte tare spunem ca „i-a mancat ficatii”. Problemele la ficat vin in general, dintr-o manie indreptata impotriva propriei persoane, disimulata intr-o manie fata de altcineva, ce rezulta de multe ori dintr-un conflict intre suflet si mental. Daca la nastere ficatul este slab, aceasta poate arata ca, intr-o viata anterioara a existat un dezacord intre suflet si mental.
Vezica biliara: evacueaza toxinele care sunt distruse de catre ficat prin in termediul bilei. In afara toxinelor neitralizate de ficat, bila mai contine apa, saruri minerale, saruri biliare, colesterol, pigmenti biliari rezultati din distrugerea hemoglobinei ( bilirubina ), etc. Daca la nivelul ficatului vorbim de o stare de manie care este adeseori innabusita, la nivelul vezicii biliare starea colerica, resentimentele sunt exteriorizate, dorintele noastre fata de lume sunt clar manifestate si luptam cu tot ceea ce ne sta in cale pentru a ni le implini. Vezica biliara emulsioneaza grasimile si tot ea este cea care se lupta in viata noastra sa rezolve tot ceea ce este „gras si greu”, ea simbolizand dorinta de a castiga, de a depasi toate obstacolele. Vezica biliara „exteriorizeaza” calitatile, dar bineinteles si defectele ficatului.  Aceasta stare de agresivitate ce apare la nivelul vezicii biliare poate fi utilizata pozitiv, si atunci  fiinta se lupta impotriva a tot ceea ce este nedrept, incorect, sa-si ajute apropiatii, etc. sau poate fi utilizata in mod negativ, in mod autoritar si despotic. Tot vezica biliara mai este corelata si cu discernamantul, cu o viziune clara. Problemele legate de vezica biliara apar tunci cand ne confruntam cu suparari, resentimente, stari de manie manifestate sau interiorizate, incapacitatea de a lua decizii,  dar si cu sentimente de posesivitate si dorinta de a-i controla pe ceilalti. Problemele cu vezica biliara mai pot arata si ingustime de spirit.
Intestinul subtire: Intestinul subtire, reprezinta facultatea de a analiza si a asimila experientele vietii. In cazul existentei unor probleme intestinale, mesajul consta in refuzul de a intelege unele lectii de viata din punct de vedere  evolutiv. Intestinul subtire analizeaza, discerne, face separarea intre bun si rau, asimileaza sau respinge. La nivelul intestinului subtire este asimilata acea parte din bolul alimentar care va ajunge la nivelul ficatului si il va transforma in „al meu”, restul va fi eliminat. Mucoasa pliata a intestinului subtire daca ar fi desfasurata ar avea aproximativ 200 metri patrati. Intestinul subtire este corelat cu capacitatea noastra de a asimila experientele cu care ne confruntam. Atunci cand are loc respingerea unei experiente pe care noi o consideram nociva, apare diareea, in care se regasesc alimentele cat si experientele noastre nedigerate. Probleme la acest nivel arata teama de experiente noi, refuz de a avansa, pierderea increderii in sine, o stare de hipercriticism la adresa noastra si a celorlalti.   
Intestinul gros: Intestinul gros reprezinta eliminarea experientelor care nu consideram ca ne sunt necesare. La nivele intestinului gros se mai absoarbe restul de apa si saruri minerale si exista o flora microbiana foarte bogata, avand loc mecanisme de putrefactie si fermentatie asupra bolului care va fi eliminat. El este cel care ajuta sa eliminam lucrurile din trecut, care in prezent nu ne mai sunt folositoare, dar din care am extras esentele, sa mergem inainte, ne ajuta sa renuntam la starea de posesivitate. Mai este corelat cu o stare puternica de culpabilitate, ne simtim murdari interior sau exista ceva din exterior care simtim ca „ne murdareste”, cu capacitatea de a surmonta nevoia de securitate materiala. In esoterism banii sunt corelati cu fecalele. Ultima portiune a intestinului gros se numeste rect. Rectul prezinta un orificiu intern care are o comanda voluntara si unul extern ( anusul ) care este  supus vointei. Este corelat cu capacitatea de a tine lucrurile sub control, mai ales in plan material, arata responsabilitati si griji de care nu stim sa ne eliberam.
Anusul: este considerat punct de eliberare, prin intermediul lui se elimina ceea ce consideram ca este inutil, din punct de vedere emotional.









4 comentarii:

  1. Multumesc pentru aceasta informatie utila.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua ma deranjeaza toate mirosurile de fum,parfum,alcool etc ce poate fi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Presupun ca este vorba despre o sensibilitate la nivelul ficatului. Ar fi util in acest caz o detoxifiere a organismului si o dieta bazata pe alimentatie cruda la nivel fizic. La nivel spiritual, eliminarea furiei, a maniei, a supararilor de orice fel prin armonizarea ta cu ajutorul meditatiilor, al rugaciunilor sau orice consideri ca te linisteste.

      Ștergere