joi, 7 iulie 2011

APARATUL CARDIO-VASCULAR -semnificatia subtila-


Sistemul circulator format din inima si din vase, este in legatura cu sentimentele si emotiile noastre.
Inima, este un muschi care functioneaza asemeni unei pompe. La nivelul jumatatii drepte a inimii sangele pleaca spre plamani pentru a fi oxigenat, iar la nivelul jumatatii  stangi sangele pleaca spre fiecare organ si tesut ca sa-l oxigeneze si sa-l hraneasca. Este singurul muschi care este autonom, inima continuand sa bata si cand creierul a incetat sa functioneze.
Inima este legata direct de chakra inimnii (Anahata) si reprezinta centrul iubirii si al sentimentului de siguranta, ea fiind legata de afectivitate, de capacitatea de a fi empatic si altruist. De aici si expresiile „ a fi inimos” sau „a avea o inima de piatra”, sau „ a avea o inima usoara/grea”. Daca nu-si exprima deschis sentimentele, fiinta isi inchide chakra inimii si risca sa aiba probleme cardiace. Datorita reprimarii emotiilor si sentimentelor, multe persoane au probleme cardiace. Slabiciunile cardiace congenitale semnifica acelasi lucru, dar cu radacini in alta existenta.
Inima este corelata cu o stare de implicare totala intr-o emotie, sentiment, aspiratie, dorinta, ambitie. Exista expresia ca o persoana „pune totul la inima”, aratand tocmai faptul ca nu poate sa se detaseze. Majoritatea cardiacilor iau totul in serios, neavand adesea prea dezvoltat simtul umorului. Tot inima mai este corelata cu starea de sinceritate, cu a spune adevarul, de aici si expresia „a-ti deschide inima”. Tot legat de inima mai vorbim de starea de generozitate, de faptul de „a avea o inima mare” si de starea de entuziasm si de bucuria de a trai. Problemele la inima arata deseori ca fiinta nu-si asculta intotdeauna inima si nu o urmeaza. Neregularitatea ritmului cardiac indica inconstanta in manifestarea naturii sentimentelor. Un atac cardiac arata ca persoana nu transmite suficient energia iubirii. Ea va trebui sa invete sa-si exprime si sa-si manifeste iubirea  in toate relatiile sale.
Arterele si venele sunt corelate cu capacitatea de a darui si a primi. Ele sunt in legatura pe de o parte cu nervii simpatici, care le confera sensibilitate la emotii, iar pe de alta parte in legatura cu inima cu care formeaza impreuna o unitate functionala. Formeaza o relatie intre inima si organe, intre tot si fiecare parte. Arterele permit inimii prin intermediul sangelui sa daruiasca viata fiecarei celule. Ele sunt corelate cu dorinta noastra de a ne implica in anumite aspecte ale vietii. Sangele transporta prin intermediul arterelor bucuria de a trai. Ele mai sunt corelate cu o stare de ardoare, de interes, de curiozitate, de deschidere, emotie fata de viata si fata de nou. Venele sunt legate de puterea de a returna  (afectiune, atentie,etc) dar si de a primi (nu consideram ca primim inapoi la fel de mult cat am daruit), cu o stare de insatisfactie existentiala si pasivitate.
Sangele transporta energia vietii si simbolizeaza circulatia emotiilor si a sentimentelor in corp. Este format din seumr, care transporta proteine si alte elemente nutritive, dar si din globule albe si rosii, trombocite, etc. Sangele reprezinta viata, pofta de viata, bucuria de a trai, aspectele sufletesti care anima totul, Eu-l profund. Reprezinta starea de incantare, curgerea usoara si lina a vietii. Prin intermediul globulelor albe fiinta se apara, avand misiunea de a recunoaste orice inamic, motiv pentru care ele trebie sa faca o distinctie clara intre ce este „al meu” (ne apartine si este sanatos) de ceea ce „nu este al meu” (de ceea ce ne este strain) si aceasta recunoastere sta la baza mecanismului de aparare imunitara. Putem spune asadar, ca globulele able reprezinta Eu-l nostru, individualitatea, pe cand globulele rosii sunt mai ales corelate cu energia care ne anima, cu aspectele sufletesti. Globulele rosii sunt purtatoare ale oxigenului si din punct de vedere subtil sunt purtatoarele flacarii vietii. Culoarea rosie este datorata continutului mare de fier si simbolizeaza activitatea, pasiunea, curajul, entuziasmul, capacitatea de a lupta cu dificultatile vietii. Fierul din punct de vedere astrologic este corelat cu planeta Marte, care ste zeul razboiului. De aceea anemia feripriva (carenta de fier din organism) este rezultatul unei stari de de descurajare si se coreleaza cu lipsa de entuziasm, cu teama de a trai. Trombocitele sunt cele care joaca un rol definitor in coagulare pentru a opri orice hemoragie.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu