sâmbătă, 4 iunie 2011

FORMULE TONICE PENTRU SANATATE

 
Cheia sanatatii si a longevitatii este cultivarea Celor Patru Elemente Fundamentale ( in conceptia medicinii traditionale chineze ). De asemenea, exista patru tipuri de formule tonice, cate unul pentru fiecare din Cele Patru Elemente Fundamentale.
Tonice ale sangelui - aceste formule de tip Yin, intaresc inima si ficatul -principalele organe responsabile cu filtrarea, hranirea si circulatia sanguina. Aceste formule imbogatesc plasma, curata circuitul sanguin si intaresc vasele. Exemple de plante folositoare in deficienta sanguina: porumbarul,tamarixul.
Tonice pentru energie - sunt formule tip Yang care stimuleaza circulatia energiei vitale prin reteaua de meridiane energetice ale corpului ridicand vitalitatea fizica si mentala. De asemenea ele imbunatatesc functiile plamanilor si a pancreasului, organe responsabile cu extragerea energiei  postnatale din aer prin respiratie si din alimente prin secretia enzimelor digestive. Exemple de plante care ajuta la ridicarea vitalitatii : catina, coacazul negru, noni, ginko biloba.
Tonice Yin - aceste formule intensifica nutritia prin stimularea secretiilor de esente vitale, hormoni si enzime, si prin ameliorarea digestiei si a gradului de asimilare a elementelor nutritive. Ele stimuleaza de asemenea producerea lichidului cefalorahidian, a spermei, a sangelui, a mucusului, a limfei si a altor lichide vitale ale organismului. Plantele care sunt folositoare pentru tonizarea, stimularea secretiilor : mesteacanul, castanul, etc.
Tonice Yang  - incalzesc rinichii, organe care adapostesc esenta si energia vitala. Cand rinichii sunt astfel stimulati, ei radiaza energie defensiva la suprafata corpului, intarind campul de protectie si sporesc capacitatea organismului de a se autoadapta rapid la ciclurile energetice din mediul inconjurator. Tonicele Yang ca : stejarul, coacazul negru, frasinul, maresc potenta sexuala si sporesc vitalitatea sexuala. 
ATENTIE : Plantele tonice se folosesc cand organismul se afla in perfecta stare de sanatate si vitalitate, niciodata in timpul perioadelor de boala sau debilitate.

2 comentarii:

  1. Plantele, fie ca sunt consumate sub forma de infuzii,decocturi,tincturi,extracte gemoterapice, cataplasme,etc, oricum ne sunt de folos.

    RăspundețiȘtergere