vineri, 2 septembrie 2011

SANATATEA HOLISTICA SI ESENTA UMANA


Corpul nostru este mai mult decat o carapace care contine diversele organe si toate celelalte. Are o semnificatie mult mai mare decat ne inchipuim deseori. El este strabatut de toate energiile cerului si ale pamantului. Perceperea corpului ca fiind ceva mai mult decat un instrument fizic prin care existam, este decisiva pentru intarirea fiintei noastre si intensificarea starii noastre de sanatate. Corpul nostru este un microcosmos . Este un univers de energii specifice care reflecta energiile mai vaste ale Universului. Cand se spune despre fiinta umana ca este un microcosmos, un ar trebui sa se deduca de aici ca am fi doar o parte a Universului, ci mai curand ca suntem un univers in miniatura. Asta inseamna ca, de exemplu, mainile noastre nu sunt doar niste instrumente de apucat si tinut; ca picioarele noastre nu sunt doar pentru sprijin si deplasare; ca inima noastra nu are doar rolul de a pompa sangele. Fiecare parte a trupului nostru are o importanta mult mai mare; mai presus de functiile ei fizice are si o semnificatie subtila. Orice aspect al corpului nostru are o semnificatie subtila ( ascunsa, oculta ). Acestea sunt puncte prin care energiile Universului curg si se manifesta. Sunt puncte prin care propriile noastre atitudini si energii mentale, emotionale si spirituale au un rol dinamic.
Suntem supusi influientei tutror energiilor care ne inconjoara – inclusiv al celor specifice elementeleor pe care le ingeram sub o forma sau  alta    ( mancare, bautura, aer etc ) precum si a energiilor exterioare noua la care suntem expusi ( oameni, mediu, atitudini, sunete etc ).
Corpul nostru este un rezonator si un instrument de control al energiei. El are capacitatea de a intra in rezonanta cu aproape orice forma de energie – pozitiva sau negativa. In conditii normale, corpul are o abilitate naturala de a se debarasa de influientele negative inainte ca problemele sa capete amploare. De asemenea, corpul controleaza energiile la care suntem expusi, oferindu-ne un feedback fizic prin intermediul simptomelor. Daca ne aflam sub actiunea unor influiente si energii pozitive, devenim mai puternici si mai plini de vitalitate. Daca ne afecteaza prea mult influientele negative, pierdem energie, apar dureri sau stari de boala, ori se manifesta unele afectiuni in corpul fizic. In acest caz, organismul ne informeaza asupra zonei cu probleme din corpul nostru, chiar si din viata noastra. Zona in care se maifesta problema ofera solutii pentru rezolvarea cauzei declansatoare.
Putem analiza si invata modul de functionare a diferitelor parti ale si sisteme ale corpului. De exemplu : daca avem carcei la mana, ne dam seama ca acest lucru presupune contractia unui muschi; mergand mai departe cu rationamentul, referitor la mana, intelegem ca exista ceva  sau cineva pe care incercam sa-l apucam sau sa-l tinem prea strans? Simtim  nevoia sa ne relaxam fixarea asupra unei idei, persoane sau scop? Oricare ar fi cauza, ea nu este benefica pentru noi, caci altfel nu s-ar manifesta simptomul negativ al crampelor.
Cand incercam sa determina cauza unei probleme sau a unei afectiuni si  ce am putea invata de aici, trebuie sa avem in vedere trei aspecte :
-         Sa analizam simptomul fizic care se manifesta si semnificatia lui subtila
-         Sa privim organul sau acea parte de corp in care se manifesta simptomul; aceasta include examinarea functionarii normale, precum si a dereglarii sale
-         Sa analizam si sistemul de care apartine respectivul organ sau acea parte de corp, precum si semnificatia sa subtila
Cu cat stim mai multe despre cele trei aspecte, cu atat va fi mai usor sa eliminam simptomul fizic si cauza corespunzatoare, astfel incat sa nu ne mai creeze probleme. Asadar, vom fi in stare sa ne vindecam si sa ne lamurim in acelasi timp. Din orice afectiune putem invata, si corecta felul nostru de a fi.
Simptomele pe care le resimtim in afectiunea noastra ne pot spune multe despre starile emoti0nale, mentale si spirituale care au determinat manifestarea dezechilibrului si constituie elementele din viata noastra care duc la aparitia diverselor afectiuni. Ele ar trebui sa ne ajute la intelegerea propriei persoane.
Pentru o abordare cat mai completa a problemei de sanatate, pentru o tratare holistica si vindecare, trebuie sa cautam si sa descoperim cauza, conditiile emotionale, mentale si spirituale ce au condus la declansarea afectiunii fizice. In cele ce urmeaza vom aminti ce factori declanseaza sau reflecta anumite disfunctii in corpul nostru, din punct de vedere emotional si mental.
-         Zona chakrei de baza – Muladhara : reactivitatea, agresivitatea, spiritul razboinic, atitudinea manipulativa, impulsiva, nechibzuita, incapacitatea de a-si recunoaste limitele, bruschetea, incitarea, posesivitatea si spiritul de aparare a teritoriunlui, nevoia de aprobare, obiceiul de a actiona fara sa ne gandim, constiinta puterii, hiperactivitatea, reticenta fata de acordarea unei recompense, sexualitatea obsesiva.
-         Zona chakrei a doua – Swadhisthana : aroganta egoista, mandria, trufia, vanitatea, nevoia de a apartine cuiva versus dorinta de a „da din coate” pentru a avansda, neincrederea in ceilalti, spiritul de turma, grijile determinate de ce cred ceilalti, valorizarea statului social, expansivitatea nefondata, cautarea puterii, antisociabilitatea, poftele trupesti.
-         Zona chakrei a treia – Manipura : senzatia de lipsa de recunoastere, rezerva, dogmatismul, teama de puterea grupului, izolarea, o perspectiva ingusta asupra vietii, obiceiul de a face mereu planuri dar de a nu le pune niciodata in practica, nevoia constanta de schimbare si de noutate, spiritul critic, sentimentul ca propria persoana este infailibila, o atitudine extremista.
-         Zona chakrei a patra – Anahata : furia, continua asteptare a confirmarii din partea altora, neputinta, de a-si impune vointa, insecuritatea financiara, nesiguranta, zgarcenia, nevoia de dragoste, nevoia de recunoastere din partea celorlalti, posesivitatea, gelozia si invidia, indoiala de sine, obiceiul de a da vina pe altii, neincrederea in viata.
-         Zona chakrei a cincea – Vishudha : constanta supunere fata de superiori, ideile fixe, traditionalismul, nevoia constanta de reguli si supraveghere, dogmatismul rigid, rezistenta fata de schimbare, melancolia, fanatismul, rigiditatea si incapatanarea, autoritatea, incetineala in reactii.
-         Zona chakrei a sasea – Ajna : grijile, frica fata de necunoscut, fascinatia fata de inteligenta altora, cautarea relatiilor care implica idolatrizare, nerabdarea, obiceiul de a intarzia la intalniri, superstitiile, ineficienta, icapacitatea de a trai in prezent, distantatrea, obiceiul de a uita, teama de viitor, introvertirea, hipersensibilitatea in scopul de a-i impresiona pe altii, incapacitatea de a se exprima.
-         Zona chakrei a saptea – Sahasrara : sentimentul de a fi neinteles, incapacitatea de a lega relatii de lunga durata la nivelul profund, fanteziile erotice intense, nevoia de compatimire, rusinea, autonegarea si umilirea de sine, imaginea de sine negativa, obiceiul de a visa cu ochii deschisi, nevoia de a se simti popular si indispensabil, lipsa de intelegere a nevoii de tandrete.


Un comentariu:

  1. ....
    Cam asta ar fi mesajul meu, m-ai lasat fara cuvinte. De ce ?
    Apreciez enorm aceste postari, aceste bloguri care doresc sa ofere o mana de ajutor si altora pana nu este prea tarziu.
    Nu stim ceea ce suntem, nu ne cunoastem indeajuns nu numai pe noi, nici de ceea ce este in stare corpul nostru. Nu stim sa-l punem la treaba la adevarata valoare, dar nici sa-l intretinem. Nu stim sa ne ... deconectam cateva minute pt a ne privi pe noi insine, pt a ne corecta.
    Munca, munca si iar munca. Trebuie intradevar sa muncim pt a realiza ceea ce ne-am propus, dar majoritatea uita de ceea ce au mai mare nevoie, SANATATEA.
    Cand suntem bolnavi si ajungem aproape de disperare, atunci este prea tarziu, dar atunci invatam si multe lucruri bune.
    Ar fi multe de spus, ar fi enorm de invatat sa stim sa avem grija de noi.

    FELICITARI, pt tot ceea ce ne pui la dispozitie, esti cu adevarat o comoara.

    RăspundețiȘtergere