joi, 28 iunie 2012

DESPRE IMUNITATE - prima parte -


Sistemul nostru imunitar este compus din 2 kg de celule si anticorpi. Dintre acestea, 250 g trebuie reinnoite zilnic. Pe langa sistemul general alcatuit din celule care circula prin tot organismul  prin sange si limfa, mai exista un sistem special, alcatuit din anumite globule albe care ataca unii agenti patogeni, neutralizandu-i. Ceea ce nu reuseste si faca sistemul general, incearca sa faca sistemul special. O alimentatie nesanatoasa, stresul sau medicamentele ( in special tratamentele cu citostatice) aduc prejudicii sistemului imunitar.
La baza imunitatii se afla anticorpii, substante chimice complexe, produse de organism la patrunderea de substante straine (microbi, paraziti, seturi, vaccinuri etc.) numite antigene. In mod normal dupa 7-10 zile de la contactul cu antigenul, organismul poate fabrica suficienti anticorpi care sa lupte impotriva bolii si care pot fi depistati prin analize de laborator. Anticorpii sunt specifici fiecarei boli si persista in organism dupa vindecarea bolii, luni si ani, uneori toata viata.
Principalele componente ale sistemului imunitar sunt: macrofagele, limfocitele si plasmocitele. Aceste celule provin din organele limfoci-reticulare,adica: splina, ganglioni limfatici, timus, amigdale, apendice, placi Peyer, care constituie aparatul de supraveghere imunologica.
Macrofagele au o serie de functii in cadrul raspunsului imun. Celulele macrofage determina care celule T (limfocite derivate din timus) vor fi induse de diverse antigene, pentru a stimula si a functiona. Macrofagele secreta mai multi mediatori biologic activi, capabili sa regleze tipul si amploarea raspunsurilor atat ale limfocitelor T cat si ale limfocitelor B. Macrofagele au un rol-cheie in prelucrarea antigenelor (componente ale microbilor de obicei de natura proteica, pe care le intretin). Deci, macrofagele retin antigeni, iar limfocitele si plasmocitele produc substante neutralizante numite anticorpi. Dereglarea imunitatii poate duce uneori la distrugerea unor celule sau tesuturi proprii (autoagresiune) cu aparitia unor boli autoimune.