duminică, 6 noiembrie 2011

CUM SA DEPASESTI SOCUL EMOTIONAL AL DIAGNOSTICARII CU CANCER


 
 Din cauza lipsei de informaţie a populaţiei, diagnosticul „cancer” constituie o adevărată lovitură psihică, întrucât, pentru cei mai mulţi, el echivalează cu „moarte”. Ceea ce E FALS, întrucât, depistat la timp, cancerul se tratează! Însă, şocul psihic generat de lipsa informării corecte poate agrava mult starea sănătăţii şi chiar disponibilitatea persoanei de a urma tratamentul.
   Iată câteva recomandări psihologice pentru construirea unei atitudini psihice care să susţină vindecarea.
   1. Nu te identifica cu boala: nu îţi pune o etichetă îngrozitoare care să îţi amplifice trăirile negative. Eşti mult mai mult decât boala ta şi decât toate problemele pe care le-ai avut vreodată. Boala este doar o parte din tine, pe care va trebui să o înţelegi şi să o depăşeşti. Spune-le asta şi celorlalţi.
   2. Recunoaşte-ţi emoţiile: eşti probabil speriat, deprimat, furios, confuz, apatic sau te confrunţi cu un amalgam din toate acestea. Cei apropiaţi te vor sfătui probabil să gândeşti pozitiv în încercarea de a-ţi îmbunătăţi starea de spirit. Atenţie, însă! Deşi gândirea pozitivă este recomandată, ai grijă ca ea să nu fie doar o „pojghiţă” subţire sub care să se ascundă un ocean de negativitate emoţională. Acceptă-ţi emoţiile – ele sunt fireşti, iar reprimarea lor ar putea chiar agrava situaţia.  Caută ajutor specializat pentru a învăţa să le gestionezi.
   3. Nu te lăsa copleşit de teamă, ci mai curând permite-i acestei stări să te mobilizeze pentru a face tot ce îţi stă în putinţă ca să îţi recapeţi sănătatea. Teama de boală e mai periculoasă decât boala în sine, spunea medicul şi alchimistul Paracelsus. Aşa că atunci când simţi că descurajarea vrea să pună stăpânire pe tine, străduieşte-te să îi ţii piept, alegând conştient să te gândeşti la lucruri care te mobilizează să te vindeci, în locul celor care te epuizează psihic.
   4. Concentrează-te pe motivaţia puternică de a te vindeca: victoria sănătăţii asupra bolii va fi înainte de toate una interioară, în bătălia cu negativismul. „Gândirea conştientă este dotată cu o foarte mare putere, ignorată de cei mai mulţi dintre noi”, spune Daniel Sevigny, în cartea Secretul autovindecării. „Din lipsă de cunoştinţe, nu ne utilizăm adevărata putere. Nu ne naştem fericiţi, învăţăm să devenim fericiţi”, adaugă el.
   5. Caută şi vindecarea emoţională: adesea acest diagnostic se asociază cu probleme emoţionale care au nevoie de rezolvare. Urmează o psihoterapie pentru a-ţi uşura sufletul, pentru a ierta atunci când e necesar, pentru a regla relaţiile cu persoanele importante pentru tine şi a te elibera de traumele şi umbrele trecutului. În cartea „Călătoria”, autoarea Brandon Bays relatează cum a contribuit la propria vindecare de o tumoră abdominală lucrând asupra traumelor emoţionale din trecut şi eliberând urmele lăsate de amintirile dureroase din memoria celulară. 
   6. Ai grijă de bunăstarea ta psihică: În primul rând, apelează la consiliere psihologică. Dar nu uita că micile şi marile bucurii ale vieţii pot constitui terapii în sine. Fă lucruri care îţi plac, petrece timp cu cei dragi, practică-ţi hobby-urile, creează ceva. Starea pozitivă de spirit are efecte încurajatoare sau chiar vindecătoare.
   7. Focalizează-te şi pe resurselepe care le ai, nu doar pe problema în sine. Acestea pot fi interioare (faptul că ai mai trecut prin încercări dificile ale vieţii şi altădată, tinereţea, un organism robust, dorinţa ta puternică de a te vindeca, perseverenţa în urmarea tratamentului, credinţa în Dumnezeu) sau exterioare: sprijinul familiei, al prietenilor, ajutorul oferit de un consilier sau psihoterapeut, informaţiile şi consilierea oferită de ONG-uri de profil, publicaţii de specialitate. Toate acestea îţi vor da perspectiva corectă asupra situaţiei şi te vor susţine la greu. 
   8. Roagă-te. Multe dintre persoanele bolnave de cancer spun că acest diagnostic a determinat o mare turnură spirituală în destinul lor şi i-a făcut să caute lucrurile esenţiale în viaţă. Credinţa în Dumnezeu este una dintre puţinele resurse psihologice care ne rămâne chiar şi în cele mai mari catastrofe, când alte resurse interioare nu ne mai sunt accesibile. „Dacă Dumnezeu nu există, nu pierzi nimic crezând în El, dar dacă El există şi nu crezi, atunci ai pierdut totul”, spunea Blaise Pascal. Credinţa în Dumnezeu constituie un aliat imbatabil. 
 Învaţă lecţia oferită de boală. Bolile ne învaţă unde greşim – mai ales unde greşim faţă de noi înşine. Poate nu ai avut suficientă grijă de tine, nu ai ştiut să gestionezi stresul, ai avut un stil de viaţă deficitar la multe capitole sau ai lăsat traumele trecutului nerezolvate şi ele ţi-au afectat sănătatea. Introspectează-te pentru a învăţa lecţia oferită de problema ta de sănătate. Odată asimilată lecţia, boala îşi pierde rostul pentru existenţa ta şi şansele de vindecare cresc exponenţial. „Orice problemă are un dar pentru sine în mâinile sale. Cauţi problemele deoarece ai nevoie de darurile lor”, spunea scriitorul Richard Bach în cartea „Iluzii”.

Articol preluat de site-ul www.informatiicancer.ro, Autor: Psiholog Patricia Cihodaru