sâmbătă, 30 aprilie 2011

Voluntar la plantat de pomi si puieti de brad/Voslobeni-Harghita-Romania












Astazi, mai mult decat oricand, fiecare dintre noi trebuie sa se implice in actiuni voluntare menite a proteja mediul inconjurator, a recrea natura in care plantele si copacii sa-si regaseasca locul binemeritat. Daca fiecare dintre noi planteaza azi un copac sau o planta, maine vom respira un aer mai curat, natura ne va rasplati!

Sursa:www.milioanedecopaci.ro

joi, 28 aprilie 2011

REFLEXOTERAPIA SI BENEFICILE SALE

                          

 
Este o tehnica bazata pe practica. O tehnica ce consta in masarea talpilor, palmelor sau a capului in zonele corespunzatoare fiecarui organ. Este asociata medicinei complementare / alternative / de recuperare, si isi gaseste originea in antichitate  fiind o practica la fel de veche ca acupunctura sau presopunctura.
Reflexoterapia, asociata in unele cazuri cu un masaj terapeutic general, impune un  regim de viata si alimentar sanatos. In felul acesta , organismul se echilibreaza si se diminueaza actiunea nociva a rezidurilor metabolice.
Sistemul nervos, organele senzoriale, sistemul cardiovascular, endocrin si hepatic, organele interne etc, sunt sisteme si organe care formeaza organismul uman si prin masarea punctelor lor reflexe se reuseste reechilibrarea acestora.
Prin reflexoterapie se elimina toxinele adunate in ani sau zeci de ani dar se si stimuleaza toate functiile. Marele avantaj al acestei terapii este ca trateaza atat afectiunile care se manifesta, cat si pe cele nedepistate inca, predispozitiile la anumite boli, eliminand cauza care le-a produs.
Pentru ca efectul tratamentului de reflexoterapie sa fie vizibil si de durata, pacientii care recurg la acest tratament ar trebui sa adopte un regim echilibrat de viata prin eliminarea exceselor de orice fel: tutun, alcool, cafea, grasimi alimentare, stres, viata sexuala dezordonata. Deasemeni, nu este indicat a se intrerupe tratamentul medicamentos prescris de medicul curant. Doar dupa terminarea tratamentului reflexoterapeutic se va observa schimbarea de parametrii la analizele de specialitate si numai atunci medicul va decide schimbarea sau intreruperea tratamentului medicamentos.
Ca durata, tratamentul poate varia de la o persoana la alta. In functie de reactia fiecarui organism in parte, la afectiunile in faza incipienta sunt de ajuns 10-15 sedinte. In cazul bolilor cronice sunt necesare 25-30 sedinte in functie de vechimea bolii si de varsta pacientului ( capacitatea de recuperare). Timpul necesar efectuarii unei sedinte, este de 30 - 50 minute. Cazurile deosebite fac ca o sedinta sa dureze pana la 60 minute.
Dupa terminarea tratamentului propriu zis, este de dorit a se face sedinte de intretinere, saptamanale sau lunare in scopul de a preveni alte imbolnaviri.
Cu ajutorul  reflexoterapiei, foarte bune rezultate se obtin in tratarea: stresului, migrenelor, insomniilor, disfunctiilor sexuale, afectiunilor hepatice si biliare, diabetului, obezitatii, tulburarilor endocrine, prostatitei, constipatiei, in reglarea ciclului menstrual, a tulburari cauzate de menopauza, afectiunilor respiratorii, osteoporozei, obezitatii, reumatismului, afectiunilor  aparatelor: digestiv, circulator, genital, urinar, afectiuni oculare, ale aparatului locomotor (sciatica, spondiloze, cifoze ,gonartroze, etc).
Reflexoterapia, nu poate fi practicata decat de personal calificat si cu bogate cunostinte de anatomie si medicina traditionala si intr-un cabinet specializat.
Principalul scop al reflexoterapiei consta in eliminarea toxinelor adunate in tesuturi , revigorarea circulatiei sangvine  in regiunile deficitare ( periferice ), reglarea circulatiei limfatice, reglarea productiei hormonilor, eliminarea blocajelor emotionale , tratarea afectiunilor existente, depistarea altora de care nu se stia si eliminarea cauzelor care le-a produs .
Pot beneficia de tratament prin reflexoterapie pacientii de orice varsta. Exista insa si cateva contraindicatii in cazul tratamentului reflexogen, cum ar fi : varice, flebita sau tromboflebita,  inflamatiile acute ale venelor si sistemului limfatic, ( in acest caz, exista pericolul de eliminare a unui tromb care poate provoca embolie sau intinderea infectiei prin sistemul limfatic), in cazul transplantului de organe,  in cazul existentei unui anevrism, in ulcere varicose, la un simptom intarziat al unei degeraturi, sau alte disfunctionalitati severe ale circulatiei sangelui. De asemenea, nu se poate trata prin reflexoterapie un pacient cu eczema sau micoza cu psihoze si/sau schizofrenie, fracturi recente sau cu cancer in evolutie.

Pot solicita tratament prin reflexoterapie atat pacientii cu recomandare cat si cei care nu beneficiaza de aceasta. 
Cum decurge o sedinta de reflexoterapie ? La prima sesiune, se efectueaza o diagnosticare din punct de vedere reflexogen, in cursul careia se intocmeste o fisa a pacientului pe baza careia se stabileste o “strategie” tratament.                               

Pe toata durata tratamentului, pacientul este tinut la curent cu evolutia sa si se trec in fisa toate modificarile intervenite.

Asa zisele "efecte secundare" in cazul reflexoterapiei se pot manifesta prin: stare de oboseala accentuata, febra, transpiratie, senzatie de greata, mirosul si culoarea  urinei se pot schimba, diaree, dilatarea varicelor. Acestea sunt manifestari ale eliminarii toxinelor , sunt temoprare si din aceasta cauza nu trebuie sa ne facem probleme. Sunt semne clare ca terapia isi face efectul.

De ce sa urmam un tratament de reflexoterapie? Raspunsul e foarte simplu, pentru ca :
-  Se poate folosi ca tratament de sine statator sau suplimentar pentru foarte multe  tulburari functionale sau boli acute ori cronice

- Se poate asocia cu medicina de recuperare,  sau pur si simplu pentru indepartarea stresului, care cum stim cu totii sta la baza declansarii celor mai grave boli in zilele noastre
-  Se abordeaza  individual, fiecare pacient va avea tratamentul care urmeaza o schema proprie, tinand seama de toate afectinile colaterale
-  Este compatibil cu mai toate metodele medicale si terapeutice lucrand asupra cauzei de fond si nu suprima simptomele
-  Este o modalitate extrem de relaxanta de recuperare a sanatatii cand este aplicata de un terapeut competent, si dintre toate, reflexoterapia plantara ( la talpa picioarelor) este cea mai eficienta si mai placuta
-  Rezultatele sunt convingatoare, iar efectele  de durata sunt observate spontan inca din  timpul tratamentului
Ati avut parte vreodata de acest gen de terapie ? Daca da, sunt sigura ca va doriti sa repetati experienta…..daca nu, cu siguranta nu stiti ce ati pierdut….ar fi timpul deci sa experimentati.


RELATIA EMOTIE NEGATIVA - ORGAN ENERGETIC

Inteleptii chinezi au sesizat cu mii de ani in urma ca un anumit tip de emotie negativa afecteaza cu predilectie un anumit organ. Astfel:
La organul energetic Plaman, problemele sunt generate de depresii, tristeti, autocriticism exagerat.
La organul energetic Intestin Gros, problemele sunt generate de idei fixe peste care nu vrem sa trecem.
La organul energetic Stomac, problemele sunt generate de incapacitatea de a asimila noi experiente, de a digera noile evenimente cu care ne confruntam.
La organul energetic Splina-Pancreas, problemele sunt generate de starile de confuzie, lipsa de concentrare, obsesii mentale, stare de ingrijorare permanenta adesea fara motiv.
La organul energetic Inima, problemele pot fi legate de manifestarea noastra afectiva, lipsa de empatie, incapacitatea de comunicare, de exprimare a emotiilor.
La organul energetic Intestin Subtire, problemele pot arata dificultatea de asimilarea ideilor noi. El va fi perturbat atunci cand ramanem cantonati in anumite idei sau atitudini invechite.
La organul energetic Vezica Urinara, perturbarile sunt generate de stari de frica, rusine, lasitate.
La organul energetic Rinichi este depozitata energia de baza a fiintei, care este responsabila de starea de vitalitate generala, dar si sexuala. Poate fi perturbat de excesele sexuale sau de activitati fizice cu mare consum energetic.
La organul energetic Vezica Biliara, problemele apar cand capacitatea de decizie si de punerea lor in aplicare, precum si manifestarea starii de curaj lipseste. Astfel ca, este pertubat de starile de nemultumire cronica, de asumarea unor responsabilitati exagerate, de agitatie launtrica.
Organul energetic Ficat este cel care coordoneaza aptitudinea mentala si psihica de planificare a vietii noastre launtrice, iar cand acest meridian este perturbat apare o stare de irascibilitate si nervozitate.
Armonizarea in fiinta a celor cinci elemente si purificarea organelor energetice de energiile negative specifice, vor conduce la o stare de bine launtric si de sanatate. Pentru aceasta, vom fi ajutati de sentimentele de bunatate, iubire, curaj, hotarare, blandete si optimism.

marți, 26 aprilie 2011

Sistemul medical romanesc este la pat, bolnav fiind de mai multe boli contagioase

Sistemul medical romanesc sufera in tacere. Sistemul medical romanesc imbolnaveste si nu insanatoseste, asa cum firesc ar fi. Sistemul medical romanesc este hulit si blamat si, mai nou, obligat sa fuga din tara asa bolnav cum se prezinta. Sistemul medical romanesc incearca totusi, sa se refugieze in sistemul privat, acolo unde medicul si asistenta au oportunitatea de a fi profesionisti si parolisti in fata lui Hipocrate.
In incercarea de a gasi o solutie, a luat nastere Medaliat SRL . Este o companie, avand ca scop crearea unor avantaje pe piata serviciilor medicale,  crearand  un  grup de clinici medicale care impreuna cu persoanele dornice de a avea sprijin medical de inalta calitate formeaza locul unde se intalneste cererea cu oferta. Furnizorii de servicii medicale  aflati in relatii contractuale cu firma Medaliat SRL vor acorda reduceri (ce se vor regasi specificate pe site-ul www.medaliat.ro )titularilor de card, care prezinta acest document la data acordarii respectivelor servicii. Cardul se va emite in maxim 60 de zile de la activarea contului si va fi trimis prin posta cu confirmare de primire. Cardul contine: numele si prenumele posesorului, un numar unic de inregistrare iar pe verso, numele unei persoane de contact in caz de urgenta.     
Costurile de emitere si trimitere a cardului sunt suportate de catre firma Medaliat SRL.
Posesorii acestui card vor trebui sa-l prezinte de fiecare data cand doresc sa solicite serviciile oferite de partenerii firmei Medaliat SRL, pentru a putea fi cautati in baza de date, fiind totodata cei mai avantajati deoarece compania stabileste discount-uri si oferte speciale de care nu ar beneficia ca si clienti obisnuiti.
Medaliat S.R.L va ofera o lista cu clinicile, medicii si cabinetele medicale din judet/oras cu reducerile pe care firma le negociaza cu ele. 

luni, 25 aprilie 2011

Metode de detoxifiere a organismului dupa mesele traditionale de Paste


Pe langa zilele libere de Paste si reunirea familiilor, mult asteptate au fost si mesele traditionale. Din aceasta cauza, un lucru important caruia probabil ii acordam o mai mica importanta este : excesul de alimente din aceste zile. Pentru a ne bucura cum se cuvine de aceste Sfinte Sarbatori, cu siguranta am  asezat pe masa cat mai multe si cat mai variate preparate si am gustat pe rand din fiecare cate putin sau poate chiar mai mult. Chiar si alimentele noastre traditionale pe care le pregatim cu aceasta ocazie  pot deveni indigeste daca sunt consumate in exces, dupa un post ( mai scurt sau mai lung ), sau in cazul bolnavilor cu afectiuni care implica anumite restrictii de hrana.
Iata ateva propuneri ce pot fi aplicate dupa o masa ( sau mai multe ) copioasa, despre cum putem sa evitam dezechilibrul digestiv si implicit cel al siluetei:
1.   Plimbare usoara dupa masa - miscarea poate stimula eliberarea hormonilor care incurajeaza activitatea digestiva.
2. Eliminarea stimulentilor - ceai negru, cafea, ciocolata, grasimile, care pot favoriza spasmele tractului digestiv.
3.  Adoptarea unui regim bazat excusiv pe fructe si legume proaspete in zilele care urmeaza imediat sarbatorilor, pentru a reechilibra organismul cu enzimele necesare unei bune digestii, dar si cu fibre alimentare si macronutrienti .
4.  Sedintele de detoxifiere cu tehnologia Aqua Detox®, disponibile acum si la noi. AQUA DETOX este o metoda de avangarda in piata tehnologiilor de dezintoxicare si regenerare celulara care a cucerit Europa datorita rezultatelor extraordinare si usurintei metodei de aplicare. Avantajele detoxifierii prin aceasta metoda :
-     este un „tratament” relaxant, cu efecte vizibile inca de la prima sedinta, curele Detox permit corpului o reechilibrare a campului bioenergetic si stimuleaza autodezintoxicarea.
-     procesul este vizibil inca din timpul primei sedinte, dupa primele trei minute in care s-au introdus picioarele in solutie, apa isi schimba culoarea, astfel ca la sfarsit capata o coloratie maro spre negru.
-         eficace inca de la prima sedinta
-         procedura pasiva, nu presupune exercitii
-         poate fi aplicata la orice varsta
5.     Masajul detoxifiant cu miere : metoda masajului cu miere a ajuns pina la noi din Tibet. Se bazeaza pe interactiunea pielii cu substantele active biologic care se gasesc in miere, incluzind insa aici si mecanismele standard de actiune a altor tipuri de masaj.O imbinare uimitoare intre mierea de albine si masaj, obtinandu-se  o imbunatatire rapida a circulatiei sangvine in straturile profunde ale pielii si muschi  ce contribuie la imbunatatirea nutritiei organelor interne si tesuturilor. Mierea continand substante active din punct de vedere biologic absoarbe toxinele si contribuie la o mai rapida eliminare a lor din organism. Un asemenea masaj se efectueaza pentru cresterea circulatiei limfei si pentru curatarea pielii, imbunatatindu-se in acelasi timp starea intregului organism.
6.    Drenajul limfatic manual : Sistemul limfatic are o mare importanta in buna functionare a organismului nostru. Drenajul limfei se practica din vremuri stravechi, fiind mentionat ca o metoda de tratament, inca de pe vremea scolii medicale a lui Hipocrat, in anul 400 d.H. insa adevaratele  preocupari pentru aceasta metoda au aparut peste citeva secole. Efectele drenajului limfatic sunt :  
•  intareste sistemul imunitar prin stimularea ganglionilor limfatici
•  dinamizeaza circulatia limfei in spatiile intercelulare
•  accelereaza curentul limfatic si eliminarea rapida a rezidurilor toxice
•  antreneaza toxinele care blocheaza procesele fiziologice
•  intensifica schimburile nutritive si eliminarea toxinelor din corp
•  usureaza transportul acizilor grasi si a colesterolului
•  prin drejarea limfei, miscarea acesteia se intensifica de pana la 10-15 ori .
7.   Reflexoterapia : Adresandu-se energetic si circulator deficientei organului afectat, in cazul acesta sistemul digestiv, reflexoterapia corecteaza functia si reface structura, restabilind fiziologia intregului. Efectele terapeutice ale reflexoterapiei asupra organismului  sunt : activeaza metabolismul,  elimina toxinele din corp, regleaza sistemul endocrin, activeaza circulatia  sanguina, ajuta in scaderea ponderala si la redobandirea  echilibrului interior. Efectuate de un bun terapeut, sedintele de reflexoterapie pot avea rezultatele spectaculoase. Pentru mai multe informatii referitoare la aceste metode, puteti da click aici.




vineri, 22 aprilie 2011



Lumina si caldura acestor zile de sarbatoare sa ne incalzeasca sufletele, sa ne deschida mintea spre iubire , iertare si acceptare. Sa fim mai buni, sa ne bucuram unii de altii si impreuna de frumusetea care ne inconjoara.

Paste Fericit !



RELATIA EMOTIE NEGATIVA - ORGAN ENERGETIC

Cu mii de ani in urma chinezii au observat ca emotiile sunt stocate in organele principale (ficat, inima, splina, plamani, rinichi etc ). Ele se exprima prin intermediul corpului nostru, ca rezultat al gandurilor, tiparelor de credinte despre evenimentele vietii, pe care le intretinem de cele mai multe ori inconstient. Astfel, si organele corpului nostru pot fi programate cu diferite emotii. Iar atunci cand o facem in mod constient le transformam in adevarate depozite, la care putem apela pentru a scoate si manifesta energia unui anumit tip de emotie constructiva, pozitiva.

La organul energetic Plaman, problemele sunt generate de : depresii, tristeti, autocriticism exagerat.
La organul energetic Intestin Gros, problemele sunt generate de : idei fixe peste care nu vrem sa trecem.
La organul energetic Stomac, problemele sunt generate de : incapacitatea de a asimila noi experiente, de a digera noile evenimente cu care ne confruntam.
La organul energetic Splina-Pancreas, problemele sunt generate de : starile de confuzie, lipsa de concentrare, obsesii mentale, stare de ingrijorare permanenta, adesea fara motiv.
La organul energetic Inima, problemele pot fi legate de manifestarea noastra afectiva, lipsa de empatie, incapacitatea de comunicare, de exprimare a emotiilor.
La organul energetic Intestin Subtire, problemele pot arata dificultatea de asimilarea ideilor noi. El va fi perturbat atunci cand ramanem cantonati in anumite idei sau atitudini invechite.
La organul energetic Vezica Urinara, perturbarile sunt generate de stari de frica, rusine, lasitate.
La organul energetic Rinichi este depozitata energia de baza a fiintei, care este responsabila de starea de vitalitate generala, dar si sexuala. Poate fi perturbat de excesele sexuale sau de activitati fizice cu mare consum energetic.
La organul energetic Vezica Biliara, problemele apar cand capacitatea de decizie si de punerea ei in aplicare, precum si manifestarea starii de curaj lipseste. Astfel ca, este pertubat de starile de nemultumire cronica, de asumarea unor responsabilitati exagerate, de agitatie launtrica.
Organul energetic Ficat este cel care coordoneaza aptitudinea mentala si psihica de planificare a vietii noastre launtrice, iar cand acest meridian este perturbat apare o stare de irascibilitate si nervozitate.
Armonizarea in fiinta a celor cinci elemente si purificarea organelor energetice de energiile negative specifice, vor conduce la o stare de bine launtric si de sanatate. Pentru aceasta, putem fi ajutati de cultivarea sentimetelor de bunatate, iubire, curaj, hotarare, blandete si optimism.

joi, 21 aprilie 2011

INFLUIENTA EMOTIILOR NEGATIVE ASUPRA ORGANELOR ENERGETICE

 Conform teoriilor medicinii traditionale chineze,fiecare boala este rezultatul unui dezechilibru Yin sau Yang, pe care il aflam studiind simptomele bolii respective. Stiind  aceasta, putem de exemplu in cazul unei boli generate de existenta unui exces de Yin, sa folosim o dieta preponderent Yang, sa utilizam plante care sunt preponderent Yang, sa realizam procedee care ne ajuta sa ne dinamizam Yang-ul  in fiinta noastra.
Se face referire la existenta  organelor energetice Yin (care ne vorbesc mai ales de modul in care relationam cu aspectele noastre interioare, cu credintele, convingerile cele mai profunde (nu cu „masca” pe care unii dintre noi o arata in exterior ), si organele energetice Yang care din punct de vedere subtil ne vorbesc mai ales despre modul cum relationam cu lumea, cu exteriorul, cu viata sociala, cu imaginea noastra in exterior.
Organele Yang sunt : Stomac, Intestin Gros, Intestin Subtire, Vezica Biliara,Vezica urinara
Organele Yin sunt : Ficat, Splina, Pancreas, Inima, Plaman, Rinichi.
O maladie a unui organ profund, Yin, este intotdeauna mult mai grava si mai greu de tratat decat un organ situat mai la suprafata, Yang. In homeopatie se spune ca orice boala se vindeca de la interior catre exterior, de sus in jos, si in ordinea inversa aparitiei simptomelor.
Deasemnea, legat tot de aspectele Yin si Yang, stim ca jumatatea superioara a corpului este preponderent Yang, iar jumatatea inferioara este preponderent Yin, iar jumatatea stanga a corpului este preponderent Yin, si jumatatea dreapta a corpului este preponderent Yang.
Inteleptii chinezi au sesizat cu mii de ani in urma ca un anumit tip de emotie negativa afecteaza cu predilectie un anumit organ. Medicina traditionala chineza vorbeste de existenta a cinci „familii” corelate ci cele cinci „elemente” : pamant, apa, foc, lemn si metal. Astfel :
-         Familia Lemn, controleaza organele: Ficat si Vezica Biliara, si care este afectata de emotii ca furie, manie.
-         Familia Foc, controleaza Inima si Intestinul Subtire si este afectata de emotii foarte puternice, stare de surexcitare.
-         Familia Pamant, controleaza Stomacul, Spila si Panctreasul si este afectata de stres si ingrijorare.
-         Familia Metal, controleaza Plamanul si Intestinul Gros si este afectata de o stare prelungita de tristete si melancolie.
-         Familia Apa, controleaza Rinichii, Vezica Urinara si este afectata de frica.



In concluzie, rezulta ca exista indivizi care sunt preponderent Yin, altii preponderent Yang, unii au o preponderenta de tip lemn, foc, pamant, apa, metal, ca vor avea o deficienta energetica la nivelul unui organ, sau exces energetic la nivelul altuia.
Exista insa si caracteristici comune. Din tabelul de mai jos, vom putea intelege ca  o persoana  care are o afectiune la nivelul organelor energetice Rinichi sau Vezica Urinara, are o perturbare la nivelul Familie Apa, care a putut aparea ca urmare a unei stari prelungite de frica, teama ( care nu trebuie sa fie neaparat o teama de ceva concret, poate fi de exemplu teama de viitor, de un esec, etc. Aceasta perturbare energetica, poate sa-i genereze probleme legate de urechi, auz, conducand chiar la surditate. Meridianul Rinichi fiind legat de energia primordiala a fiintei este de cele mai multe ori afectat la persoanele in varsta, acestea suferind de pierderea auzului, pierderea parului, deformari osoase. Ei trebuie sa evite frigul si mancarea sarata. Energia subtila a rinichilor este de asemenea in relatie cu organele genitale si cu anusul, iar din punct de vedere psihic cu vointa.
Perturbari la nivelul organelor energetice Plamani in Intestin Gros, arata un dezechilibru pe Familia Metal care poate aparea ca urmare a unei stari prelungute de melancolie si tristete. Aceasta perturbare poate genera probleme la nivelul pielii si al nasului ( inclusiv mirosul). Plamanilor nu le place starea de uscaciune.
Afectiuni ale organelor energetice Splina - Pancreas si Stomac, arata un dezechilibru al Familiei Pamant, care poate aparea ca urmare a unei stari de stres, griji, anxietate cu sau fara motiv. Aceasta perturbare poate genera probleme la nivelul muschilor si la nivelul gurii. Energia subtila a acestor organe energetice, este din punct de vedere psihic in relatie cu starea de reflexie mentala. Activitatea acestor organe energetice este afectata de umezeala ;de asemenea trebuie evitate alimentele dulci.
Afectiuni ale organelor energetice Inima si Intestin Subtire, arata un dezechilibru al Familie Foc, care poate aparea ca urmare a unor emotii foarte puternice, stare de surexcitare sau chiar bucurie excesiva. Aceasta pertubare poate genera probleme la nivelul vaselor de sange si la nivelul limbii. Caldura si gustul amar in exces afecteaza inima.
Afectiuni ale organelor energetice Ficat si Vezica Biliara, arata un dezechilibru al Familie Lemn, care poate aparea ca urmare a unei stari de manie. Aceasta pertubare poate genera probleme la nivelul tendoanelor si la nivelul ochilor ( legate de vaz). Acestor organe energetice nu le plac curentii de aer, vantul si gustul acru in exces.
Familia
Lemn
Foc
Pamant
Metal
Apa
Organ Yin
Ficat
Inima
Splina-Pancreas
Plaman
Rinichi
Organ Yang
Vezica biliara
Intestin subtire
Stomac
Intestin gros
Vezica urinara
Emotia negativa
Manie,furie
Surexcitare nerabdare, emotii puternice
Griji, stres, anxietate
Tristete, melancolie, depresie
Frica, spaima
Emotia pozitiva de cultivat
Rabdare
Detasare
Incredere, calm
Vointa, optimism
Curaj
Calitati psihologice
Control,putere de decizie
Inflacarare, vitalitate, exaltare
Capacitate de a se integra, stabiliza
Putere, durabilitate
Ambitie, puterea vointei
Organe de simt controlate
Ochi
Limba
Gura
Nas
Urechi
Tesuturi
Tendoane
Vase
Muschi
Piele, parul de pe corp
Oase, parul de pe cap
Gust ce  accentueaza dizarmonia
Acru
Amar
Dulce
Picant
Sarat
Factor climatic ce afecteaza
Vant
Caldura excesiva
Umezeala
Uscaciune
Frig
Anotimp
Primavara
Vara
Intersezon
Toamna
Iarna
Culoare corespondent
Verde
Rosu
Galben
Alb
Negru